Слънчоглед при високо кръвно

Макар че са висококалорични, семената на любимия слънчоглед са изключително полезни за хората, които страдат от високо кръвно налягане, пише сайтът ezine.bg

Доказано е, че любимият на много хора слънчоглед намалява нивата на т.нар. „лош“ холестерол в организма. В слънчогледовите семки основно се съдържат ненаситени мастни киселини – линолова и олеинова. Чрез тях „лошият“ холестерол се променя в „добър“, заради което слънчогледовото семе се смята за много полезно при сърдечно-съдови заболявания и високо кръвно налягане.

Специалистите считат, че е добре хората, имащи подобни здравословни проблеми, да си хапват по около 30 грама слънчогледови семки пет пъти седмично.

Слънчоглед при високо кръвно

Макар че са висококалорични, семената на любимия слънчоглед са изключително полезни за хората, които страдат от високо кръвно налягане

Освен слънчогледа, също и тиквените семки, орехите и бадемите са много препоръчителни при хора, които са с висок холестерол.

Ако смятате, че семето на любимия слънчоглед е вредно заради калориите, които се съдържат в него, то тогава по-добре да погледнете от една по-различна гледна точка на него. По-точно тази, че то е изключително полезно и при много други здравословни проблеми.

Семената на любимия слънчоглед са богати също така и на магнезий, регулират телесната температура, както и киселинно-алкалното равновесие в организма. Семките са много богати на витамин B и се считат за по-ценни дори и от някои риби. В тях се съдържа и витамин P, смятан за профилактично средство срещу рак.

Задължително е слънчогледовите семки и всички ядки да се съхраняват на някое сухо и хладно място, тъй като иначе от тях може да се отделят вредните за организма алфатоксини.

“Фигурин
Слънчогледовите семки не са известни познати като алергени и съдържат в себе си нищожни количества пурини и оксилати. Най-добре е те да се консумират белени, тъй като съществува риск от изтъркване на зъбния емайл и развитие на кариеси.
Те са превъзходна добавка към салати, яйца, риба и мюсли, тъй като правят вкуса им много по-приятен, а така също и ги допълват с някои полезни съединения.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *