Сминдухът – надеждно средство при болки в гърлото

Сминдухът (Trigonella foenum-graecum) е едногодишно растение, принадлежащо към семейство Бобови, използвано за различни здравословни проблеми, включително и при болки в гърлото, пише за полезните свойства на това изумително растение сайтът zajenata.bg

Той е по-известен с подправката, приготвяна от семената, а името му означава „гръцко сено“ в превод от старогръцки.

Сминдухът помага при болки в гърлото

Сминдухът е надеждно средство при болки в гърлото

В България още е познат като чимен, тилчец, крива мерудия, пой, рогата чубрица. За негова родина се приемат земите около Средиземно море, но той също така е познат и в Индия, Китай и Северна Африка. Египтяни, гърци и римляни използват семената му като подправка и лечебна суровина. В България градинският сминдух е отглеждан основно заради семената си, но като цяло не е особено използван.

Сминдухът е изключително богат на желязо и поради тази причина се препоръчва при анемия.

Листата на свежото растение се използват при нарушения в храносмилането, както и при застой в черния дроб.

Гаргарата, направена със запарка от листата, помага при язви в устната кухина, а освен това е и едно от най-ефикасните лекарства при болки в гърлото.

Ето как се приготвя запарката при болки в гърлото: 1 чаена лъжица счукани семена се заливат с 200 см3 вряла вода. Сместа след това се прецежда и се пие по 1 винена чаша 3 пъти на ден, или пък се прави гаргара, която има благоприятен ефект при болки в гърлото.

Приготвената от семената паста, нанасяща се редовно при баня, помага за лечение на косопад, а освен това запазва естествения цвят на косата, като я прави лъскава и я предпазва от пърхот.

Смлените семена помагат да се увеличи кърмата на родилките, а така също контролират нивата на захарта при болни от диабет.

Сминдухът се използва в народната медицина и за понижаване на високото кръвно налягане. Той е също така много познато от историята средство за обработване на абцеси и рани, за лечение на подагра, ревматизъм, екземи, както и за лечение на различни проблеми с храносмилателния тракт.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *