Ето защо сочният нар е добър против атеросклероза

Растението нар е отглеждано заради приятния му вкус, а полезните му свойства са добри против атеросклероза

Отглеждането и консумирането на този голям кръгъл плод нар датира от дълбока древност. За него се споменава даже в Библията. Първите сведения за него датират от древен Египет. Той е култивиран и отглеждан заради приятния му вкус, а полезните му свойства са добри против атеросклероза, високо кръвно налягане и други.

Вкусният нар се отглежда в Израел, Иран, Пакистан, Афганистан, САЩ, Малайзия, средиземноморските страни и други.

Плодът на растението нар е полезен против атеросклероза

Плодът на растението нар е полезен против атеросклероза

Пресните му плодове могат да се намерят целогодишно по пазарите, защото в Северното полукълбо растението дава плод от октомври до януари, а след това в Южното полукълбо.

Против атеросклероза.

Нарът помага за притока на кръв към сърцето. Мощните съединения, наречени punicalagins присъстващи в този библейски плод помага за намаляване на атеросклерозата. Тя е една от водещите причини за сърдечносъдови заболявания.  Нарът помага да се поддържат артериите гъвкави и намалява възпалението на лигавицата на кръвоносните съдове. Съединенията на нара също намаляват лошия холестерол LDL, като същевременно увеличава добрия холестерол HDL.

“Фигурин

Поддържане на здравословни нива на кръвно налягане.

Според публикувано изследване проведено в университета „Кралица Маргарита” в Единбург, Шотландия, човек, който пиел 16 унции дневно сок от нар в продължение на четири седмици понижил високото си кръвно налягане до по-ниски стойности, благодарение на уникалното съчетание на антиоксиданти, калий, фолиева киселина и натрий намиращи се естествено в плодовете.

Притежава ефект против стареене и е полезен за кожата.

Нарът съдържа  киселината punicic, която е конюгирана линоленова киселина. Това означава, че е в състояние да проникне в молекулната структура на кожата. Тя помага да се намалят вредите от излагане на слънце, като намалява бръчките, също така помага на кожата да се регенерира и защитава външния й слой, наречен епидермис.

Пиенето на сок от нар е идеален начин да получите най-естествени полезни вещества за сърцето от тези здравословни плодове. Въпреки това, сокът за пиене от нар може да има странични ефекти в комбинация с някои лекарства. Консултирайте с вашия лекар преди да започнете да консумирате сок от нар, ако вземате редовно лекарства.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *