Срещу анемия и пролетна умора – зелено смути

Анемия и пролетна умора може много лесно да преборите с коктейл от зеленолистни зеленчуци

Експерти по здравословно хранене неслучайно посочват, че един от най-големите недостатъци в начина на хранене на съвременния човек е ниската консумация на зеленолистни зеленчуци.

Те сега са в изоблилие и можете да си ги хапвате срещу пролетна умора и анемия. Зеленолистните зеленчуци са богати на фитонутриенти, които са смятани за най-мощните антиоксиданти.

анемия

Анемия и пролетна умора може много лесно да преборите с коктейл от зеленолистни зеленчуци

Специалистите по здравословно хранене съветват хората, които изпитват пролетна умора или имат недостиг на желязо в организма и страдат от анемия, да си правят всекидневно по едно зелено енергизиращо смути, което да съдържа спанак, зеле, магданоз, лапад, киселец, лопуш, лобода, коприва.

Към този енергиен коктейл може да добавяте всякакви други сурови зеленчуци, плодове, семена и ядки.

Най-добре е всички зеленолистни зеленчуци да не търпят термична обработка, а да бъдат хапвани или приемани като смути.

Така всички полезни витамини, минерали и микроелементи ще останат незаегнати и ще се борите много по-лесно срещу досадната пролетна умора и опасната анемия.

Една лесна за изпълнение рецепта е смути от магданоз, спанак и банан за сладост, които може да си направите на пасатора вкъщи.

Срещу пролетните депресии, анемия и пролетна умора диетолозите препоръчват и още една храна – чудо – спирулина. Смутитата и фрешовете е хубаво да се пият до 10-15 минути, след като са направени, защото иначе те се окисляват и полезните им вещества изчезват.

Ако обаче искате да си направите по-голямо количество, което да пиете и на другия ден срещу пролетна умора и анемия, може да сложете течността в стъклено шише, да го запушите здраво и да го съхраните в хладилник.

При анемия може да си готвите и манджи със спанак и лапад, към които също да прибавяте зелени подправки като гьозум, магданоз. Една хубава идея е и супа от коприва, която ще повиши желязото в организма ви.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *