Ставаме зависими от хранителни добавки с амфетамини в тях

Също като при наркотиците, хранителните добавки водят до зависимост

За опасни хранителни добавки с амфетамини в тях, които се продават в мрежата предупреждават родни диетолози и специалисти по диететика.

Веществата, подобни на амфетамините, действат пристрастяващо също както действат наркотиците и хората, които веднъж започнат да употребяват хранителната добавка, не могат да спрат да я пият, пише „Блиц” като цитира в. „Телеграф”.

Опасните съставки докарват тахикардия, зависимости, мозъчен удар, инсулт, захарна болест и проблеми със зрението, съобщава диетоложката проф. Донка Байкова.

Веществото сибутрамин, който се съдържа например в хранителната добавка Лида Дайдайхуа, е забранено за употреба в България още от 2008 година.

То се съдържа в много от китайските хранителни добавки, рекламирани като полезни за отслабване.

Нашите търговци обаче не го споменават, а рекламират продуктите като напълно природосъобразни.

Опиталите препарата се оплакват, че той действал на психиката им.

Те имали сривове в нервната система и се лутали между меланхолия и превъзбуденост.

Според проф. Донка Байкова диметиламиламинът, който също се съдържа в някои хранителни добавки, кара хората да се чувстват превъзбудени, силни и издръжливи и води до изтощение.

Те се ползват от фитнес маниаци и спортисти, които го ползват за продължителни от серия тренировки.

Съвсем наскоро обаче тези добавки бяха забранени в САЩ, тъй като са били получени над 60 сигнала за смъртни случаи след употребата им.

Слава Петрова

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Ставаме зависими от хранителни добавки с амфетамини в тях

  1. Всички споменати съставки са изключени от формулите на западните хранителни добавки, в които ги е имало и заменени с други по-безопасно съставки, поне според досегашните проучвания. Ако се появяват достатъчно данни за противното, ще бъдат заменени отново. Някои стимуланти се намират в малини, мандарини, рози, синьо-зелени водорасли, какао.Не виждам как ще бъдат забранени, всеки трябва да се информира за рисковете и да внимава в комбинациите, защото дори напълно безопасни и полезни съставки, като витамините, напр. взети във високи дози заедно могат да са опасни

  2. ТЕзи съставки от много време не се влагат в хранителните добавки.Ако все пак ги има някъде това със сигурност не са продукти на известните марки

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *