Таргетна терапия срещу най-разпространените видове рак

Повръщане, гадене, анемия, косопад и отпадналост – това са сред най-честите оплаквания на пациентите, страдащи от онкологични заболявания, които са преминали лечение с медикаменти, овладяващи опасния рак, пише сайтът fakti.bg

Обичайната цитостатична химиотерапия е токсична също така и за здравите клетки в организма. Медикаментите убиват бързоделящите се клетки в организма и поради това тяхното прилагане води в крайна сметка до неприятни странични действия.

Внимателното изучаване на генетиката на коварния рак направи възможно да бъде създадена системна противотуморна терапия от нов тип – таргетна

Генетичните нарушения в тумора определят как по-точно ще се развие самият рак впоследствие

Д-р Христо Мурджев от болница „Централ Онко Хоспитал“ в Пловдив заявява, че има значителен успех в лечението на злокачествените заболявания през последните години, постигнат благодарение на иновативни изследвания на туморния геном.

Генетичните нарушения в тумора определят как по-точно ще се развие самият рак впоследствие, колко е агресивен и какъв ще бъде изходът за самия пациент.

Внимателното изучаване на генетиката на коварния рак направи възможно да бъде създадена системна противотуморна терапия от нов тип – таргетна, прицелна или мишенна терапия, фокусираща се директно в раковите клетки и без да нанася някакви поражения на останалата част от организма. Таргетната терапия е всъщност индивидуализиране на лечението, съобразно генома на самия пациент. Тя е в състояние да промени хода на опасното заболяване в контролиран процес, водещ до продължителна клинична ремисия. Терапията въздейства избирателно на жизненоважни биологични процеси за туморната клетка, водейки до спиране на туморния растеж, а в крайна сметка и до смърт на туморните клетки. Таргетните лекарства се залавят за определени рецептори от клетъчната мембрана, каквито имат и някои здрави клетки в тялото. Поради тази причина използването им има понякога и странични ефекти, които обаче са преходни и могат да се контролират с лекарства.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В България пациентите, болни от рак, които са с необходимите показания, получават индивидуализирано лечение.

Към момента вече съществува таргетна терапия за най-често срещаните онкологични локализации – млечна жлеза, бял дроб, дебело черво.

В ЕС ежегодно се диагностицират 3 млн. души с онкологични заболявания, които са втората причина за смъртност сред двата пола в Европа.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *