Специален тест показва дали човек е застрашен от деменция

Създадоха специален кръвен тест, който показва дали сме предразположени към деменция в годините на старостта

Учени създадоха революционен кръвен тест, който показва дали сме предразположени към деменция в годините на старостта, за която можем да вземем предпазни мерки отрано.

Делото е на американски учени и може да промени начините на лечение на деменция.

Изследователски екип от Университета Джорджтаун в столицата Вашингтон са създателите му и той ще помогне да се установи с точност дали сме предразположени след години да се разболеем от болестта на Алцхаймер, деменция или друга подобна болест.

Тези мозъчни болести са много тежки, получава се разрушаване на мозъчните клетки.

Повечето страдащи от деменция са възрастни хора, но има и в по-млада възраст, затова учените са искали да създадат начин за лечението й.

С кръвния тест ще се открива предразположеността на всеки човек към заболяването и ще може да се назначи лечение или хранителен режим за предотвратяването й.

Болестта на Алцхаймер и другата – деменция, са много коварни, те увреждат мозъчните клетки на страдащите, намалява се обемът на мозъка и за тях става трудно да се обслужват сами.

Учените се стремят да създадат терапия, което да забава развитието на тези две болести, но все още няма задоволителни резултати, защото не знаят кой би могъл да развие болестта.

С помощта на новия кръвен тест, те ще могат да определят, кой може да се разболее и така да се опитат да въздействат предварително на мозъка с лекарства.

Иван Петров

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *