У нас вече оперират безкръвно и големи миоми

Ходете редовно на гинекологични прегледи, за да следите състоянието си

Преди няколко месеца излезе много тревожна статистика за бум на поява на миоми при жените в последните няколко години. Тогава лекарите посъветваха всички жени над 30 години да ходят редовно на гинекологични прегледи, за да следят състоянието си.
Преди години лапароскопски се премахваха само малките миоми, но сега д-р Пламен Димов, който е началник на клиника в болница “Шейново”, заяви, че чрез лапароскопски интервенции вече могат да се премахват и по-големи миоми.

У нас вече оперират безкръвно и големи миоми

У нас вече оперират безкръвно и големи миоми

Докторът е специалист по ендоскопска гинекологична хирургия, ендометриоза, лапароскопии, лапароскопски и хистероскопски операции.
Той споделя, че миомата трябва да се наблюдава поне два пъти годишно.По думите му в големите болници у нас миомата до 7-8 см се оперира лапароскопски, т.е. по безкръвен начин, пише „Блиц“. След подобна операция остават само три дупчици на корема, а възстановяването е много по-лесно и бързо. На повечето места у нас обаче извън столицата почти винаги се правят обикновени операции с всички съпътстващи това рискове.
Д-р Димов препоръчва отстраняване на миомата заедно с матката при жени над 50 години, ако не е невъзможна операция. препоръчително е да се махне и цялата матка.
По думите му единственият начин, по който могат да бъдат лекувани големи миоми, е оперативният. Докторът смята, че може да се приложи и медикаментозна терапия, но обикновено за кратък период от време. Ако матката не се отстрани, то има опасност след интервенция отново да се появи миома след години.
Той е категоричен не е задължително да се получи рецидив. Според него миомите по-скоро не се появяват повторно след една добре извършена операция. За съжаление, никоя жена не може чрез начина си на живот да промени появата или не на миоми. В голяма част от случаите се касае за генетично предразположение.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *