Учените търсят в човешките гени тайна за дълъг живот и здраве

Нашите гени крият много тайни за дълъг и здравословен живот и сега учените започват да ги откриват

През една свежа януарска сутрин със сняг към далечните планини Аспромонте с портокалови дървета, Джузепе Пасарино управлява сребърния си миниван нагоре по извития планински път в периферните територии на Калабрия, най-южната област на континенталната част на Италия.Тъй като пътят се изкачи през овощни и маслинови горички, Пасарино, генетик от университета в Калабрия, поприказва с колегата му Маурицио Берардели. Те се отправили към малкото селце Молочиода, за да  разговарят с хората и по възможност да проучат техните гени, макар и не веднага, в което има четири столетници и четири 99 годишни други жители, освен населението с останалите 2000 жители, пише nationalgeographic.com.

Смокините и другите плодове са полезни за дълголетието и за нашите гени

Смокините и другите плодове са полезни за дълголетието и за нашите гени

Те се интересували да разберат причината за тяхното дълголетие. След като поразговаряли с тях те разбрали, че столетниците и другите 99-годишни старци са се хранили оскъдно през детството си и даже през по-голямата си част от живота. Като ги питали какво обичат да ядат и какво най-често слагат на трапезата си, те отговорили, че най-много обичат да ядат плодове и зеленчуци. Един от столетниците е роден на 02.11.1905 г. и си припомня как баща му е починал през 1913 г. Той не пие вино и концентриран алкохол, не пуши цигари, почти никога не употребява червено месо, което означава, че е имало изключение и това не е пречило да достигне до над 100-годишна възраст. Най-много обича смокини и фасул.

Пасарино смята, че те обичат плодове и зеленчуци само затова, защото нямат друго, а имат тях. Съвременната наука е отхвърлила нискокалоричната диета като причина за дълголетие, но все пак е доказано, че пренасищането с храна скъсява живота, особено с животинска – месо и млечни храни; рафинирани брашно захар, олио, пържени и други промишлено произведени.

Във всеки случай, Пасарино беше по-заинтересован от самите столетници от техните гени, отколкото от това, което бяха яли през живота си. В области исторически помрачени от преувеличени твърдения и съмнителни недоказани еликсири, учените изучаващи дълголетието са започнали да изследват с помощта на мощни геномни технологии, основни молекулярни изследвания и най-важното събират данни за малки, генетично изолирани общности от хора, за да получат по-добър поглед върху болестите, старостта и как те биха могли да бъдат избегнати. В Калабрия, Еквадор, Хавай и дори в Бронкс, проучвания се водят към генетиката на столетниците, която в крайна сметка може да помогне на всеки да достигне напреднала възраст в добро или дори по-различно здраве.

За здравето и храните вижте клипа.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *