Удивителните лечебни свойства на морската вода

Една глътка морска вода, взета от 200 м дълбочина, може да бъде изключително полезна за храносмилането и целия организъм

Може също така да намали значително риска от язва и дори от рак на стомаха.

Това доказва едно ново проучване, в което доброволци пият морска вода, за да се установи как тя влияе на бактерията Helicobacter pylori.

Около четири на всеки десет души в определен момент от живота си се заразява с тази бактерия, като най-често това става в детските години.

Helicobacter pylori причинява стомашната язва, като уврежда лигавицата на стомаха, в резултат на което стомашните киселини започват да дразнят тъканите под нея.

Лечението обикновено е медикаментозно, като се цели да бъде намалена секрецията на стомашни киселини.

Има някои щамове на бактерията обаче, които са резистентни към лекарствата, които също могат да доведат до някои странични ефекти като главоболие, гадене, диария и др.

Обезсолената морска вода обаче може да се окаже лек за тези проблеми, тъй като тя сериозно редуцира количеството на бактерията в храносмилателната система.

Самото изследване е извършено от японски учени, които използват 23-ма доброволци, при които в края на експеримента се установява, че Helicobacter pylori е намаляла с цели 60%, докато при хората, приемали нормална вода, този процент е едва 25.

Все още не е ясно защо морската вода е толкова опасна за бактерията.

Най-вероятно това се дължи на високите нива на калий, калций и магнезий, съдържащи се във водата, които влияят върху външната клетъчна стена на Helicobacter pylori.

Константин Серафимов

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *