Ужасно! Вижте коя е главната причина за наследственото затлъстяване!

Пестицидите са виновни за масовото затлъстяване на хората в България и по света

В Европейския съюз се провежда голям международен проект “PREVIEW” за предпазване от затлъстяването и диабет тип 2 . България участва с екип от Медицинския университет в София с представител професор Надка Бояджиева, която е директор на Катедрата по токсикология и фармакология и от 20 години е гост професор на американски университети. В интервю професор Надка Бояджиева пред БЛИЦ разкри причините за масовото затлъстяване у нас, а също и по света. Нейните последни научни изследвания са в 2 направления, едното за диабет и другото – стволови клетки. Световният ден определен за борба със затлъстяването беше 24 октомври и по този повод е направено интервюто.

Вижте коя е главната причина за наследственото затлъстяване!

Вижте коя е главната причина за наследственото затлъстяване!

Професор Надка Бояджиева каза, че тя е специалист в епигенетиката, която разглежда развитието на даден генетичен дефект през поколенията. Тя твърди, че има връзка затлъстяването с наследствеността, като причината за това е появата на генетични дефекти от някои храни, които се предават и усложняват през 2-3 поколения. Така наречените имитиращи храни увреждат гена, който е отговорен за растежа и така като минат 2 поколения това увреждане се изявява в затлъстяване, за жалост не подлежащо на лечение нито с медикаменти, нито с диети. Причина за епигенетичното затлъстяване на което има сега бум е масовата употреба на пестициди в земеделието преди 60-80 години. Те са виновни за увреждането на гена отговорен за растежа. Затова някои пестициди са били забранени в САЩ.

От захарен диабет тип 2 очакваме пандемия в близките години. Проектът „Превю” е важно постижение в областта на профилактиката на диабета в България. Той се състои в намаляне на теглото през първите 2 месеца и след това се извършва контрол и поддръжка на добро здраве на хората. Българският екип ще разработи обща конвенция в ЕС за профилактика, която ще се въведе като закон. Тя ще е подобна на правените досега профилактики на щитовидната жлеза.

“Фигурин

В проекта ще се набират доброволци с над 25% затлъстяване, при които се наблюдава данни за преддиабетно състояние. Това е много опасно защото то се развива незабелязано и по-късно става причина за смъртта на много хора. Планът ни е да прегледаме над 1500 доброволци и от тях ще отделим поне 310 жени и мъже на възраст 25-45 години и от 55-70 години. Записването става на тел.: 0887 944 115. Могат да участват и хора с и други придружаващи заболявания. Базата на проекта е на ул. „Здраве” 2, към катедрата на  професор Надка Бояджиева.

Интересното е, че след проведения конкурс между страните участнички за диетични храни, той бе спечелен от предложената от Кеймбридж. /БЛИЦ

Професор Надка Бояджиева

Професор Надка Бояджиева

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *