Унгария унищожава всички посеви с ГМО на Монсанто

Унгария е взела позиция срещу Монсанто и ГМО царевицата

В Унгария съществува закон забраняващ търговията и засаждането на ГМО. Страната е взела позиция срещу Монсанто и ГМО чрез унищожаване на около 1000 акра засадени с ГМО царевица. Това заяви заместника на държавния секретар на Министерството на развитието на селските райони – Лайос Богнар.

В бившата социалистическа страна ГМО са забранени. Няма сигурност след изгарянето им, че след това няма пак да се разпространят и затова проверките ще продължат, защото въпреки закона търговците продължават да продават семена, за които не са сигурни, че не са ГМО.

Унгария унищожава всички посеви с ГМО на Монсанто

Унгария унищожава всички посеви с ГМО на Монсанто

По време на направените разследвания органите на реда открили продукти на биотехнологичния гигант Монсанто сред засетите семена. След като ги открили те ги изгорили, защото правителството е решило, че това е много сериозно нещо и затова са ги забранили.

Повечето от местните фермери се оплакват, че не са знаели дали са генно модифицирани семената, които са засели. За съжаление сезона е вече в ход и е твърде късно да се сеят нови семена и поради тази причина те имат загуба за реколтата за тази година. Компанията, която продава семената в област Бараня в момента не може да изплаща компенсации, така че, който фермер търси такива не може да си ги получи, а само кредиторите на това дружество могат да получат обезщетение.

Между другото 25-ти май е определен като международен ден на протести срещу Монсанто и ГМО.

Подобни и актуални статии може да прочетете едната ТУК и другата ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

8 коментара по “Унгария унищожава всички посеви с ГМО на Монсанто

  1. Ако се разминем с глобалния конфликт в Украйна, следващата страна, която ще обявят че е диктаторска и ще започнат бунтове и бързо ще се свали правителството ще е Унгария.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *