Как да употребяваме семената от Чиа

Предлагаме ви няколко начина за употреба на семената от Чиа

 

Семената от Чиа съдържат големи количества натрий, калий, фосфор, калций, манган и цинк. Мазнините в него са наситени и полиненаситени мастни киселини. Преобладават алфа-линоленова киселина и омега-3 мастни киселини, за ползата от тях е писано много.

Тези мазнини дават енергия и повишават издръжливостта на организма. По съдържание на омега-3 мастни киселини се равнява с маслото от черния дроб на риба треска.

Ето няколко начина може как да бъдат употребявани:

Семена от Чиа

Семена от Чиа

Поръсване на сурови семена върху храните.

Това е най-бързия начин за използването им. Може върху всяка храна да се приложи, защото семената са много малки. Един от полулярните начини е върху яйца, може също и върху всяка друга храна като зеленчуци, месо, сладолед, десерти и други.

Като добавка към кексове и бисквити.

Добавени семената от Чиа почти не променят вкуса и това може да бъде предпоставка да се изяждат бисквитите на веднъж, като се има пред вид, че семената обогатяват с полезни хранителни вещества бисквитите и те стават по-хранителни.

Могат да се добавят и като естествен сгъстител.

Поглъщайки влагата семената увеличават обема си 10 пъти. Напълно може да замести брашното и царевичното нишесте в супите и манджите.

В шейкове.

Фигурин бързо отслабване при Хашимото

По големина сухите семена на Чиа могат да се сравнят със семената на ягодите. Ако бъдат смесени в шейкове те ще бъдат по-здравословни, понеже ще има повишено съдържание на омега-3 мастни киселини. Много добър шейк се получава от ягоди, банани, спанак и семена от Чиа. Така той съдържа повече минерали, витамини, мастни киселини и аминокиселини.

В плодови десерти, закуски и мюслита.

При накисване в течност, семената от Чиа, набъбват и две супени лъжици от тях поглъщат повече от две чаши течност. Така може да се добавя към плодови десерти, мюслита и пудинги.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *