Вълшебна билка прави чудеса при ревматизъм и счупвания на костите

Билката черен оман е позната на народната медицина като полезно лечебно средство при ревматизъм, артрити, счупвания на костите и други

От векове билката черен оман се цени от знахарите в различно страни на Азия и Европа. Тя е с традиционна присъствие сред лечителите с нейните оздравителни свойства върху наранените меки тъкани и на костите. Авицена е писал за нея, че е универсално средство при счупвания на костите и други наранявания. Тя е полезна освен за счупени кости и за артрит, ревматизъм, навяхвания, изкълчвания, разтягане на сухожилия, натъртвания, подагра, болки в гърба, кръста, крайниците.

Билката черен оман прави чудеса при ревматизъм и счупвания на костите

Билката черен оман прави чудеса при ревматизъм и счупвания на костите

Вътрешно се прилага при гнойни рани, язви, и рани по устната кухина и венците като заздравява повърхностните тъкани, а у нас се използва и при кървене, диария, кашлица, и менструация. При пиене на отвара да се внимава с дозата, защото може да се стигне до отравяне – има силни съставки. За целта се прави запарка от 10 г корени от черен оман в четвърт литър вода и се изпива за един ден. Но поради съдържащите се в нея алколоиди на пиролизидини, които са вредни за черния дроб, не се препоръчва да се пие.

Външно се прилага компрес с отвара от 100 г корени в литър вода, които трябва да врат 10 минути. Прецежда се и се прави компрес с отварата на болното място. Не бива да се поставя компрес на открити рани, също и на деца и бременни жени.

Друг начин за външно приложение е с настъргани корени на черен оман да се направи лапа с хума, към която да се добави говежда мас и всичко това се разбърква и меси като тесто и се слага на болното място. Да се сложи върху парче ленена тъкан и да се върже с бинт. Хумата се препоръчва да е червена.

Билката заздравява тъканите при счупени кости, ревматизъм и артрит облекчава болките, възпаленията. В миналото е била използвана и против туберкулоза – бацила на Кох. Полезна е още и при оплешивяване, тромбофлебит, склеродермия, пречиства кръвта, има и противотуморни свойства, според съвременни проучвания. Най-важната му функция за здравето е обаче за костите.

“Демир

Продава се масажен гел от черен оман, което е подходящо за налагане и с масажи. Един от известните производители е немската фирма ASAM със серията KräuterhoF.

Съдържа алантоин, главното полезно вещество за оздравяване на костите.

За друга полезна билка четете – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *