При възпаление на очите и мокри екземи помага петопръстник

Билката петопръстник има лечебни свойства при възпаления на очите, стомаха и червата, мокри екземи, хемороиди, тумори и други

Петопръстникът е разпространен в предпланинските и планинските райони на всички планини в България. Той е от рода на растенията Очиболец. Многогодишно тревисто растение с прави стебла, които в основата си са разклонени и окосмени с височина около 15-30 см. Той има лечебни свойства при възпаления на очите, стомаха и червата, мокри екземи, хеороиди, тумори, миома на матката, чернодробни заболявания, диария, при изгаряне, мокрещи екземи, бяло течение и други

При възпаление на очите и мокри екземи помага тази билка

При възпаление на очите и мокри екземи помага тази билка

Употребяват се коренищата за здравни цели като се вадят през март или на есен през октомври, но само от растения на 2-3 години. Те се сушат на сянка и не трябва да се допират до железни предмети, понеже потъмняват. Изсушеният петопръстник е червенокафяв или тъмнокафяв, но само отвън, отвътре е червен и няма мирис, а вкусът му е горчив.

Химичния му състав се състои от гликозидите торментилин и торментол, хининова и елагова киселина, до 35% танини (предимно катехини и катехинови флобафени), етерично масло, смолисто вещество, скорбяла, восък и др.
Употребява се като запарка – две супени лъжици петопръстник киснат в 400 мл гореща вода, 10 минути, след което се прецежда и се пие на ден 4 пъти поп 100 мл от запарката. За външно приложени се използва по същия начин.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *