Вижте една от възможните причини за множествената склероза

За появата на множествената склероза може да се окаже виновна бактерия намираща се в храната

Учени от САЩ твърдят, че една от възможните причини за появата на множествена склероза може да се окаже бактерия, която се намира в храната. Те направили изследване и открили, че токсично вещество отделено от рядък щам на бактерията Клостридии перфрингенс, причинява увреждания в мозъка наподобаващи тези от множествената склероза.

Бактериите са една от възможните причинители на множествената склероза.

Бактериите са една от възможните причинители на множествената склероза.

Преди време те открили в мозъка на жена болна от множествена склероза, същия този щам на бактерията. Засега не може да се докаже напълно, че бактерията е причинила болестта, нужни са още изследвания в тази насока.

Смята се, че заболяването множествена склероза се причинява от фактори на околната среда и на генетична обособеност, на точната причина не е ясна.

Тази бактерия Клостридии перфрингенс се намира в месото, което не е изпечено добре и в почвата. Обикновено инфекцията се изразява в диария и болки в стомаха за 1-2 дена, а в редки случаи и в газова гангрена.

Един от щамовете на тази бактерия – тип В, е открит от екипа учени от Weill Cornell Medical College  за първи път в организма на човека и произвежда токсин, който може да достигне до мозъка. Той е наречен токсин-епсилон и преминава успешно кръвно-мозъчната бариера и започва да унищожава клетките, които произвеждат веществото миелин – топва се наблюдава и при множествената склероза.

Дженифър Линдън е автор на групата учени, която казва, че ако токсинът се окаже причинител на множествената склероза, то ще започнат да търсят за него антитела или да направят ваксина.

За лечението на болестта четете – ТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *