Вижте едно растение богато на витамин С и ефикасно в превенцията на диабет, инфаркт и рак

Тученицата е бурен, който преди десетилетия е бил култивиран у нас и е присъствал на трапезата ни

Буренът тученица се цени много в чужбина, докато у нас то остава много подценявано. Например в Гърция, Турция, Мексико и САЩ той се продава като зеленчук по пазарите, а в Германия е по-скъп от гроздето. В далечна Индия той се използва за заздравяване на рани, пише сайтът „Агроновините„.

У нас в миналото от тученицата е била употребявана в баници и салати.

Още в древността Хипократ е прилагал растението за лечение на кръвоизливи в матката и гинекологични заболявания. Друг учен през 1 в. пр. Хр. Диоскорид е писал, че буренът тученица намалява главоболието и премахва паразити.

Буренът тученица е полезно лекарство и храна.

Буренът тученица е полезно лекарство и храна.

Витамин С в тученицата е 7 пъти повече, отколкото в цитрусовите плодове.

Тя съдържа и Омега-3 (α-линоленова киселина) и други мастни киселини, които са 5 пъти повече от съдържащите се в спанака. Те са малко повече дори и от някои рибни масла. Тези мазнини предпазват от натрупване на плаки по кръвоносните съдове следователно и от инфаркт.

Съдържа витамините А, В6, В9, от минералите съдържа – калий, калций, натрий, фосфор, магнезий, желязо и манган.

Тя е прекрасно средство за лечение и профилактика очни болести. Съдържа 44% от дневната доза витамин а – 1320 IU/100 г. Тученицата регулира нивото на кръвната захар, помага за подобряване на сърдечната дейност и стимулира имунната система. Освен това тя предпазва хормоналната и сърдечно-съдовата системи. Полезна е ори артрит, мигрена, кашлица, мускулни напрежения и изгаряния.

Тученицата съдържа още и два мощни антиоксиданта – пигментите бетаксантин и бетацианин. Това я прави полезна в превенцията на рака. /agronovinite.com

Enjoyed this post? Share it!

 

11 коментара по “Вижте едно растение богато на витамин С и ефикасно в превенцията на диабет, инфаркт и рак

  1. Чудесно,още утре ще пробвам!Имаме я в изобилие ,а не знаех че, е толкова полезна.Защо не пишете на български бе хора,а на латиница?Не знаете ли българската азбука!!!!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *