Вижте как можете да контролирате метаболизма

От него зависи дали ще отслабнете или напълнеете

Отслабването и напълняването зависят изцяло от метаболизма. Ако обмяната на веществата ви не работи добре, няма да можете да отслабнете.

Когато мускулите са в добра форма и вътрешните органи работят добре, една жена може да изгори за един час около 55 калории за 1 час, а един мъж 60 калории.

За да подобрим метаболизма трябва да разберем какъв е неговия механизъм на действие.

При постъпване на храна в устата започва първия процес на обмяната на веществата, който се нарича анаболен метаболизъм. Той преработва храната във вещество необходимо за живота.

Вижте как можете да контролирате метаболизма.

Вижте как можете да контролирате метаболизма.

Заедно с него започва и друг процес, чиято функция е да превърне хранителните вещества в енергия. Двата процеси представляват метаболизма, който е различен за всеки индивид и може да е бавен или бърз. Излишъците от храна се натрупват в мазнини, които са запас на енергията.

При това трупане на мазнини тялото забавя метаболизма, понеже задържа енергийната си ефективност и затруднява храносмилането.

За да подобрите своя метаболизъм и да можете ефективно да отслабнете, трябва първо да изразходвате енергията. Най-подходящи за целта са спортът и тежката физическа работа.

За тези, които прекарват часове на едно място зад бюрото им е нужно поне 15 минути спорт всеки ден. Разбира се това е минимума, но ако можете да спортувате 1 или 2 часа на ден е още по-добре.

Съветът на специалистите е да се ядат храни с повишено съдържание на мазнини и да се намалят въглехидратите за тези, които искат да отслабнат. Естествено те могат да бъдат заменени с овесени ядки, мюсли и други подобни. Да се яде повече сурова храна, да се избягват рафинираните храни и тези от животински произход. За предястие преди обяд и вечеря се препоръчва ябълка или други плодове или салата.

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Вижте как можете да контролирате метаболизма

    • В статията е обяснено – спорт, физическо натоварване, движение, пълноценно хранене и т. н.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *