Вижте какви ползи за здравето има от плода мангостин

Един южен плод мангостин притежава многостранни ползи за здравето, които са много необходими за съвременния човек

От столетия южният плод мангостин е бил употребяван за лечебни цели. Той е почти неизвестен у нас, но в страни от Азия и Африка е намерил приложение отдавна. В тези южни страни е познат като „Кралицата на плодовете”. Правени са научни изследвания за веществата съдържащи се в него и какви ползи може да имат те за здравето.

Плодът мангостин съдържа биологично активни компоненти като проантоцианиди и катехини, антиоксиданти, фибри, витамин С, калий и други. Антиоксидантите в него са повече в сравнение с много други плодове и се наричат ксантони.

Вижте какви ползи за здравето има от плодът мангостин

Вижте какви ползи за здравето има от плодът мангостин

Те от своя страна притежават антибактериални, противовъзпалителни, антивирусни,  противогъбични, противоракови и естествено антиоксидантни свойства. Намират се главно в кората.

Плодът е полезен при кожни проблеми – налага се като компрес върху кожата, помага за заздравяване на рани. Полезен е при диария и запек,  дава прилив на сили, облекчава болката.

Подобрява ефективността на инсулина и с топва намалява нивото на кръвната захар в организма при диабет тип 2.

Бори се със свободните радикали, предпазва мозъка и нервната система, полезен е при Алцхаймер и Паркинсон, гони депресията.

Южният плод мангостин е полезен за здравето на очите и предпазва от разввитието на глаукома.

Освен това е полезен за подобряване на имунната система, срещу алергии, и намалява мазнините, което го прави много ефективен при борба с наднорменото тегло.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *