Вижте какви са лечебните свойства на кайсиите

Те имат 10 лечебни свойства и са едни от най-полезните плодове на света

Кайсиите са много полезни за здравето плодове и правилно могат да бъдат наречени суперхраната на всички времена. Първи източник за кайсиите е намерен в писмо на китаец преди около 4000 години, а в Армения били открити изкопи от кайсии не много далече от столицата Ереван в древния град Шенчовит датиращи още по-дълбока древност.

Предполага се, че родината им е в Азия и по-точно в планините Хинду Куш, където се събират границите на 4-те страни Афганистан, Пакистан, Таджикистан и Китай.  Таджиките са първите, които са ги култивирали. Двата сорта Амери и Ходженти съдържат около 85% захар в изсушените плодове. Те били предпочитаната храна на таджиките и затова те ги култивирали, тогава са нямали друга сладка храна.

Кайсиите имат 10 лечебни свойства и са едни от най-полезните плодове на света.

Кайсиите имат 10 лечебни свойства и са едни от най-полезните плодове на света.

Една от причините за дългия живот на племето хунза се предполага, че са кайсиите. Те имали отлично зрение и не страдали от болестите на съвременната цивилизация.

В кайсиите съдържанието на калий е 305 мг%, но в сушените то е по-голямо – достига до 1717 мг%. Калият е полезен при сърдечносъдови заболявания и други. Те са полезни и за високо кръвно налягане защото съдържанието на магнезий е 8,3 мг%.

Страдащите от аритмия могат да си подобрят състоянието като изпият една чаена чаша айрян с 5 пресни кайсии направени на пюре за един ден.

Високото съдържание на магнезий и желязо ги прави подходящи за диети при анемия. За сравнение 100 грама от плода се равняват на 250 грама черен дроб по способност за кръвотворение. Кобалтът и медта съдържащи се в кайсиите също помагат при анемия.

В ядките на кайсиевите костилки се съдържа витамин В17, който се прилага при лечение на рак. Статия за този витамин може да прочетете – ТУК. Освен него и съдържащите се каротини в кайсиите също са полезни за предотвратяване на рак на хранопровода, ларингса и белите дробове, смятат от американската асоциация за борба с рака.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Благодарение на калия в плодовете, който им придава диуретична функция, те са полезни при скрити отоци и язви.

Кайсиите са полезни още при стомашни заболяваняи и гстрити, а сока от тях за киселини.

При хроничен запек може да използвате следната рецепта: 400 грама сушени сливи и още толкова сушени кайсии се смилат без костилките. Към тях се добавя течен пчелен мед 200 грама и се разбърква. Приема се една чаена лъжица след вечеря с 1 чаена чаша топла вода.

Полезни са при простудни заболявания – бронхит, ларингит, кашлица, трахеит.

За тази цел се използват както целите плодове, така и ядките – 20 ядки се стриват и получения прах се консумира по 1 чаена лъжица 3-4 пъти на ден с чай или мляко. В плодовете се съдържа и витамин С – 13 мг%.

Кайсиите съдържат каротини (бета каротин, лутеин, зеаксантин), които ги правят много полезни за очите при влошено зрение. От Аrchives of Ophthalmology съобщават, че минимум 3 кайсии на ден предпазват очите от макулна дегенерация. Естествено по-добре е да се консумират колкото е възможно повече кайсии.

Кайсиите са полезни и за укрепване на имунитета, за здравето на бременни жени, за подобряване на мозъчната дейност и паметта (съдържат фосфор и магнезий). Необходими са 100-150 грама сушени плодове дневно. Ако консумирате и повече ще е от полза.

Те съдържат витамините С, от групата В, РР. Полезни са и при остеопороза.

За лечение на рани и за подобряване състоянието при възпаления на кожата се смесват 3 кайсии с 1 супена лъжица сметана и 1 с. л. зехтин. Тази смес се поставя на раните и е необходимо да престоят 3,5 часа.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *