Вижте кое кулинарно растение е суперхрана против стареене

Босилекът е една изключително полезна кулинарна билка с доказано добри лечебни свойства

От много дълго време се използва босилекът у нас като подправка в кулинарията. Той притежава много високо оценен аромат подходящ за разнообразни ястия. Едно от интересните й и широко разпространени приложения е като песто. То представлява смес от кедрови ядки, пармезан и босилек има и вариант от босилек, зехтин и сирене, който е ароматен сос от италианската кухня.

Родината на босилека е тропическите места на Азия. Растението съдържа антиоксиданти и други полезни хранителни вещества. Той е невероятно полезен за здравето. Притежава много полезни за здравето качестваантимикробни, антибактериалзи, антистареещи и други. Помага за диабет тип 2 защото контролира нивата на кръвната захар. Полезен е и при рак, понеже в билката се съдържат феноли, които са полезни в такива случаи. Фенолите са вещества съдържащи се главно в плодовете и зеленчуците. Флавоноидите съдържащи се в босилека са ориентин, вицетин, евгенол, антоцианин, вицетин. Те имат силни антиоксидантни свойства и с това са полезни при заболявания като рак. Мнението на много от учените е, че босилекът е полезен за предотвратяване на рака.

Босилекът е една изключително полезна кулинарна билка и суперхрана против стареене.

Босилекът е една изключително полезна кулинарна билка и суперхрана против стареене.

Може ли той да Ви помогне против стареенето, запазва ли младостта?

“Фигурин

Той е бил прилагам в продължение на векове от източната медицина.

Едно изследване в колежа Пуна в град Махарашра, Индия, доказа, че ароматната билка босилек предпазва организма от стареене. С други думи притежава ефект да го забави. Точно неговите антиоксидантни качества го правят ефективен в забавянето на процеса на стареене като се бори със свободните радикали. Антибактериалните му качества са в състояние също да спрат и някои щамове на бактерии – Ентерококус, Стафилококус и Псевдомонас. Те са устойчиви на третиране с антибиотични лекарства и с това са сериозен риск за здравето.

Едно друго изследване публикувано през 2004 година, доказва, че ако се разтвори само 1 % от билката във вода и с нея се измият храните, се стига до намаляване на случаите на заразяване с бактерията Шигела, която причинява диария и други щети в червата. Източник: NaturalNews.

Може да прочетете статия за друга интересна билкаТУК. За лечение на рака с един полезен витамин може да прочететеТУК, а за едно интересно откритиеТУК.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Вижте кое кулинарно растение е суперхрана против стареене

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *