Вижте кои храни са способни да убиват раковите клетки

Към тях спадат лютивите храни, заради съдържащия се в тях капсацин

Специално лютите храни и сред тях лютия червен пипер съдържащ веществото капсацин е сред храните, които учени от Университета на Нотингам са установили след проведени експерименти, че проявяват специално въздействие върху раковите клетки. Лютите чушки на прах направо „взломяват” раковите клетки, според думите на учените и им причиняват вътрешни повреди и клетъчна смърт. Съдържащият се в тях капсацин е в състояние да атакува раковите клетки в дълбочина благодарение на това, че неговата структура е сходна с тази на протеините винилоиди, при което успяват да причинят увреждане на митохондриите, които дават енергия на клетките, като ги програмират да умрат. Програмираната смърт на клетките в случая раковите се нарича апоптоза.

Вижте кои храни са способни да убиват раковите клетки.

Вижте кои храни са способни да убиват раковите клетки.

Засега са правени само експерименти в лабораторни условия върху ракови клетки от рак на панкреаса и белия дроб. В подкрепа на това изследване идва и факта, че народите, които традиционно консумират люти храни като мексиканци и индианци по-малко боледуват от рак за разлика от европейците, пише сайтът 30dumi.eu.

Друго вещество съдържащо се в храните е витамин F, който действа по същия начин като причинява програмирана клетъчна смърт – апоптоза на клетките, които са ненужни или повредени. Той помага на организма да устоява на високите дози радиация и затова се прилага при радиотерапията на рака. Той е мастнопратворим и с наименованието му се обозначават три незаменими мастни киселини – лимоленова, лимолова и арахидонова. Съдържа се в рибеното масла и растителните мазнини, например масло от семената от грозде, шафраново, слънчогледов и фъстъчено масла, освен тях ядки – фъстъци, слънчоглед, бадеми и други. За доброто му усвояване е добре да се приема заедно с витамин Е. Още по темата четете – ТУК.

Демир бозан билки за бъбреци

Друга храна полезна в борбата с рака е гравиолата – дърво виреещо в Южна Америка. У нас то не е познато, но плодовете му се продават в Испания и други страни. Повече за гравиолата четете – ТУК.

Бадемите и кайсиевите ядки съдържат витамин В17, който убива също раковите клетки. Те трябва да се употребяват в сурово състояние. Той се съдържа и в други храни като лещата и нерафинираните зърнени и други храни, в семената на плодовете като ябълки и други. Повече за него четете – ТУК.

Други храни полезни в борбата с рака са чесънът, броколито, лененото семе, морковите, грейпфрутите, авокадото, суровите ядки, подправките – куркума и розмарин, плодовете на билката бъзак.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *