Вижте кои са 5-те топ храни, които ни правят щастливи

Храната освен, че е гориво за тялото ни, тя оказва влияние и върху настроението

 

Може ли промяната в храненето да направи промени в нашето настроение? Отговорът на научните изследвания е положителен. Учените са установили, че ключът на доброто настроение се държи в определени храни. Научните проучвания по въпроса все още продължават, но засега има определени храни повишаващи доброто настроение и каращи ни да се чувстваме щастливи, съобщава care2.com.

Ето кои са тези от 5 от тях, определени за топ храни предизвикващи усмивка на нашите лица:

Орехи

Те съдържат някои вещества, повдигащи настроението ни. Това са витамин В6, омега-3 мастни киселини, триптофан, фолиева киселина и белтъчини.

Храната оказва влияние и върху настроението.

Храната оказва влияние и върху настроението.

Минималното количество на омега-3 е 1 г на ден и то се набавя от няколко орехови ядки. Професор Уилям Карлезон е провел проучване с животни и установил, че омега-3 и едно друго вещество съдържащо се в орехите уридин, участващо в обмяната на въглехидратите, действат на мозъка като антидепресантите.

Банани

Съдържащите се в тях витамини А, В, С и В6, триптофан, фосфор, калий, желязо, въглехидрати, фибри и протеини са силни да повдигнат настроението ни.

Черен натурален шоколад

Шоколадът е доказано средство за подобряване на настроението сред храните в САЩ. Пристрастеността към него е явна отличителна черта за доказване на този факт. Той осигурява бърз прилив на енергия благодарение на съставките съдържащи се в него теобромин, кофеин, захар и мазнини. Съдържа и вещества, които заедно с изброените придават добро настроение и чувство за щастие – тирамин, триптофан, фенилетиламин и микроелемента магнезий.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Слънчоглед

Слънчогледовите семки както почти всички ядки се препоръчват да се употребяват сурови. Те са много добър източник на магнезий и фолиева киселина, които имат пряка връзка с повишаване на настроението. Богати са и на триптофан. Слънчогледовите семки поддържат стабилни нивата на хормоните, важен фактор за повишаване на настроението.

Яйца

Яйцата съдържат омега-3 мастни киселини, висококачествени протеини, витамини B2, B5, В12 и Д и триптофан. В 1 сварено яйце се съдържа малко над 20% от нужната ни дневна доза триптофан.

Освен въглехидратите и протеините са нужна съставна част от процеса на превръщане на триптофана в серотонин. Ако към менюто включим пълноценни протеини като яйчните и добавим здравословни въглехидрати, ще се помогне за стабилизиране нивата на кръвната захар и емоциите.

Голям минус на яйцата е, че съдържат холестерол, заради което трябва да се употребяват умерено.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *