Вижте кой зеленчук подобрява настроението и е полезен за сърцето

Един позабравен у нас зеленчук – аспержите, са полезни за подобряване на настроението, за сърцето и други болести

Аспержите са от покритосеменните растения, многогодишно, от семейство Зайчесянкови. Този зеленчук съдържа полезни вещества за здравето, особено за сърцето и мозъка. Например притежава значителни количества от веществото триптофан, който малко растения го имат. Той е в основата на производството на серотонин в мозъка, който е от основните невротрансмитери в човешкия мозък и влияе върху нашето настроение. Хора с лошо настроение се оказа, че имат ниски нива на серотонин. Съдържа и холин.

Asparagus

Аспержите са полезни за подобряване на настроението, за сърцето и за други болести

Друго полезно вещество е фолиевата киселина в търсения зеленчук. Той има много висока стойност и е търсена храна в много страни по света. Така например в световен мащаб аспержите са най-много произвеждани в Китай – около 88% от световното производство с близо 6 млн. тона годишно, следван от Перу с 3% със 186 000 тона и т. н.

Обикновено аспержите се използват като средство за отпускане, при случаи на ухапване от пчели. Освен това е полезен при проблеми със сърцето, зъбобол, виене на свят. Притежава диуретични и разхлабителни свойства. Аспержите притежават аминокиселината аспарагин, която стимулира функцията на бъбреците.

Asparagus

Аспержи

Те съдържат един важен антиоксидант глутатион, който се бори успешно със свободните радикали и като такъв той е полезен при някои видове рак – на гърдата, ларинкса, костите и белите дробове. Помага и за забавяне на процеса на стареене.

Демир бозан билки за бъбреци

Те съдържат витамините бета каротин, С, Е В6, В9 и К, а от микроелементите хром, калий, калций, желязо, мегнезий, цинк. Всички те го правят полезен за сърцето, мозъка, настроението и е с репутацията на афродизиак.

Следва да си зададем въпроса защо го няма на българския пазар и защо не се произвежда у нас. В миналото България е произвеждала аспержи и сме били едни от най-големите производители в Европа. Но, когато „много умните комунисти” направиха преврата на 9 септември 1944 година, те го забраниха от производство и унищожиха посевите с аспержи в страната. Причината е, че аспержите са наричани „кралският зеленчук’ и тъй като тъпаците искали да няма нищо буржоазно, са го забранили, понеже им изглеждали твърде „буржоазни”, особено със свойството си на афродизиак, навярно ги е било страх от увеличаване на човешката популация на българския етнос. Аман от идиоти и мизантропи!

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *