Вижте коя билка е най-тачената от нашия народ

От векове българския народ тачи една билка способна да заздравява рани

От много години напия народ тачи една билка, която е нарекъл хайдушко биле. По време на турското робство хайдутите са мажели раните си с нея. Белият равнец е билка, която действа кръвоспиращо и помага за зарастване на раните. Преди повече от 2000 години Диоскорид е познавал свойствата на това лечебно растение и го е ценял. Авицена е познавал също белия равнец и го е препоръчвал за слагане в бялото вино, защото е по-полезен от пелина.

Белият равнец е многогодишно тревисто растение, което вирее на надморска височина до 1500 метра. Той има и други названия някои, от които сочат употребата му за зарастване на рани – посекливче, порезица, куница, бяло еньовче, бяла китка.

Белият равнец е най-тачената от нашия народ

Белият равнец е най-тачената билка от нашия народ

Белият равнец трябва да се употребява според предписанията в книгите на билкарите. В България има още 7 вида равнец, също лековити. Например жълтият равнец се използва за външни рани и хеморориди, известен с името равнец на Бернщайн сред научния свят.

Белият равнец освен за рани (може да се прави мехлем), екземи и спиране на кръвотечения става и за вътрешна употреба при хемороиди, маточни кръвотечения. Билковата запарка помага при лечение на язви на стомаха и дванадесетопръстника и при болки в черния дроб. Освен това по някои места из страната го употребяват при кашлица, астма, туберкулоза на белите дробове, високо кръвно налягане и нервни болести. По колко и как да се пие трябва да се търси в билкарките книги.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *