Вижте коя подправка е природен антибиотик

Някои подправки имат антибактериални свойства и могат да са полезни при различни заболявания

Учени от Великобритания откриха, че кориандърът има ясно изразени антибактериални свойства. Благодарение на това той може да е от полза в борбата с резистентните бацили, на които оказва влияние.

След проведените тестове се доказа, че екстрактът от семената на кориандъра подтиска развитието на различни вредни организми, като към тях спадат и Е-коли и салмонела. Учените забелязали в процеса на експеримента, че една част от вредните бактерии били унищожени от разтвора от кориандрово масло.

Кориандърът е подправка притежаваща свойства на природен антибиотик

Кориандърът е подправка притежаваща свойства на природен антибиотик

Те установили, че есенцията от подправката успява да премине през клетките на тези бактерии и да ги убие.

Това откритие може да намери приложение в разработката на нови лекарствени препарати предназначени за лечение и предпазване от заболявания причинени от бактериите. Предимството на екстракта от кориандър е, че се справя с бактериите, които не успяват да унищожат другите лекарствени препарати. Става въпрос за такива бактерии, които са били подложени на най-силните лекарства и са устояли.

Освен тези свойства кориандърът като подправка е полезен за черния дроб, при стомашни и чревни разстройства и може да повиши апетита.

В миналото в древна Гърция се е смятало, че той е афродизиак и подобрява мъжката потентност. За това пише гръцкия лекар Диоскорид в неговите книги за лечебните растения. Освен това кориандърът е описан в Библията в книгата Изход, в която се сравнява цветът на „манната” с кориандрово семе.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *