Вижте коя подправка забавя стареенето

Учени са на мнение, че босилекът е много полезна подправка

Босилекът е наричан още и царска билка. Поради неговите вкусови и полезни качества са измислени много легенди и поверия. Негова родина са тропиците на Африка и Азия. Използва се от векове като домашна култура в Европа.

Подправката има болкоуспокояващо, противоспазматично, антисептично и слабо възбуждащо средство. Намира приложение при депресии, умора, инфекциозни и възпалителни процеси на дихателните и

Босилекът съдържа мощен антиоксидант, който подобно на други полезни храни и подправки помага за възстановяването на организма.

Босилекът съдържа мощен антиоксидант, който подобно на други полезни храни и подправки помага за възстановяването на организма.

пикочополовите пътища. Освен тези предимства, учените са открили, че босилекът съдържа мощен антиоксидант, който подобно на други полезни храни и подправки помага за възстановяването на организма и е в състояние да подмлади кожата.

Екстрактът от подправката повишава естествената защита, чрез което помага освобождаването от свободните радикали

Външно той намира приложение за справяне с кожни отоци и обриви. Той е добро предпазно средство и против комарите. Една саксия босилек в стаята или до прозорците ще Ви предпази дома за дълго време.

Едно друго приложение намира подправката при гнойни възпаления вътре в средното ухо и при рани, които трудно зарастват. В тези случаи се използва сок от пресни листа босилек. Следователно добре е да присъства често на трапезата ни, но да не забравяме, че в големи количества  е вреден.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *