Вижте ЛЕЧЕБНИТЕ ползи от РОЗМАРИНА

На преден план при розмарина както и при всички устноцветни стои уханието и ароматният огън

Розмаринът (Rosmarinus officinalis) е многогодишно вечнозелено тгревисто растение от семейството на устноцветните към които са мащерката и ментата. Има цветове различни по цвят – розови, бели, сини, морави. Като подивяло растение се среща най-вече по Черноморието, също и в градините се отглежда.

Буквално името му означава „роза от морето” или „морска роса“ и идва от латинското „rosmarinus”. Произхода на името му се обяснява с морскосиния цвят на растението и с това, че вирее близо до морето. То се използва като подправка в традиционната средизедмноморска кухня. Употребява се и като билков чай.

Розмаринът притежава лечебни свойства и е добра подправка

Розмаринът притежава лечебни свойства и е добра подправка

За розмаринът старите хора казват, че расте до 33 години докато стигне възрастта на Христос, когато бил разпнат.

Под формата на билков чай, розмаринът се използва като помощно средство при сърдечни болки, болки в стомаха и червата, жлъчегонно, липса на менструация, епилепсия, задух, кожни обриви, умствена преумора. Розмаринът помага също така и при диабет, като стимулира усвояването на захарта чрез ароматния си огън.

През 1987 г. е публикувано едно изследване при което се казва, че розмаринът може да използва и като консервант. Подобрява и паметта.

Но има сведения, че може да предизвика епилептични припадъци у възрастни и деца .

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Намира и външно приложение за компреси за мъчно заздравяващи рани и косопад.

Освен като подправка в днешно време се използва и в парфюмерията и козметиката – когато е изсушен запазва голяма част от аромата си.

Приготвя се по следния начин: 1 супена лъжица от листата на билката се запиват с 400 мл вряла вода, оставя се да кисне 2 часа и след това вече е готова за пиене – по 120 мл 3 пъти на ден преди ядене.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Вижте ЛЕЧЕБНИТЕ ползи от РОЗМАРИНА

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *