Вижте ползите за здравето от ценното растение иглика

Растението иглика може да се използва като билкова отвара, а зелените пресни листа за салата

Ярко обагрените в жълто цветове на растението иглика се виждат отдалеч. Обикновено расте в храсталаците и покрайнините на горите, може да се намери и около дънерите на големите дървета. Тези, които са си набрали това красиво растение трябва да знаят, че държат в ръцете си едно рядко и ценно създание, което има и ползи за здравето ни.

Народната медицина препоръчва цветовете на игликата при главоболие, нервна и сърдечна слабост дори и с треперене, безсъние, апоплексия, епилепсия, възпаление на простатата.

iglika

Растението иглика може да се използва като билкова отвара, а зелениоте пресни листа за салата

Листата прясно откъснати могат да се използват за салата, съдържат витамин С, Подходящи са и за запарка против кашлица и главоболие. Корените на ценното растение иглика са полезни при магарешка кашлица, виене на свят, безсъние, бронхит, задух, шипове, възпаления на бъбреците и трудно уриниране.

Тя може да се комбинира и с други билкови отвари, като подобрява вкуса им и той наподобява този на китайския чай. При лечение с нея в домашни условия е добре да се знае, че трябва да не се прекалява, защото някой може да е алергичен. В нашата страна се срещат освен тази иглика ( Primula officinalis ) и нейните сродници безстъблената  иглика  ( Primula  vulgaris ) и божествена  иглика ( Primula  deorum ), която е много рядка и вирее само в България.

“Фигурин

Освен витамин С и красивата иглика съдържа и сапонини – пенливи вещества, поради които намира приложение и в промишлеността например за образуване на защитен слой – пяна в електролитните вани на заводите за производство на олово и цинк. за брането на иглика има ограничения, защото е са намалели природните находища на билката., по причина на човешката дейност и особено изсичането на горите.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *