Вижте ползите за здравето от кестените

Кестените се използват от хилядолетия в народната медицина и за храна

Кестените имат приятен вкус наподобяващ този на картофите и навярно, затова са станали не толкова популярни лсед откриването на Америка и доставянето в Европа на първите картофи.

Пресните кестени имат белтъчини около 2,9%, мазнините са 1,9%, въглехидрати 42,8%, целулоза, 16% скорбяла 1,4%, захари 4%,  декстрин 7%, вода 4,8%. Съдържат още лимонена, ябълчена и млечна киселина и значително количество лецитин – 355 мг%. От минералите има сравнително голямо количество на калий, натрий, фосфор, калций, магнезий, желязо, флуор и силиций.

Вижте ползите за здравето от кестените.

Вижте ползите за здравето от кестените.

Кестените биват диви и ядливи, като дивите намират приложение в народната медицина, а ядливите се употребяват варени или пекани, в сурово състояние имат тръпчив вкус дължащ се на сапонините в тях.

От витамините има представители на РР, С, А, В1, В2. Съдържат пектин и танин в сравнително голямо количество.

Ядливият кестен е полезен за анемия, но с по-продължително време на хранене с тях и в по-голямо количество. Пектинът и танинът му придават диуретично действие, а съдържащият се в него кумарин предпазва кръвоносните съдове от склероза. Кестените влияят противовъзпалително, болкоуспокояващо, подобряват кръвообращението, полезни са за сърцето, храносмилането, за лечение на рани подагра, изгаряния.

Дивите кестени в народната медицина се използват за лечение на разширени вени, хемороиди, листата им при висока температура, парадонтоза и други.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *