Вижте с какво ново средство лекуват дете с кръвоизлив в мозъка

Ще го лекуват чрез безкръвна операция с „лепило” за кръвоносни съдове

Иван на 12 години от Петрич е с кръвоизлив в мозъка, който е открит след обстойно изследване с ядрено-магнитен резонанс. Преди 2-3 седмици той е получил повръщане и силно главоболие. Майка му Десислава Гущерова го е водила на лекар първо в Петрич, после и по други болници и сега е в „Св. Иван Рилски”, за където е пренасочен от Инфекциозна болница в София, която е съседна. Имали са съмнения за менингит.

След прегледа на ядрено-магнитния резонанс са открили кръвоизлив в мозъка на детето.

Сега Иван е в стабилно състояние и назначеното му лечение е операция, която ще се извърши с нова технология щадяща мозъчните тъкани и кръвоносни съдове със специален за целта лекарство – „лепило”.

Болница „Св. Иван Рилски”, в която лекуват 12-годишния Иван от кръвоизлив в мозъка с „лепило” -  емболизант.

Болница „Св. Иван Рилски”, в която лекуват 12-годишния Иван от кръвоизлив в мозъка с „лепило” – емболизант.

Двама са хирурзите, които поемат операцията – д-р Станимир Сираков и д-р Емануил Найденов. Разходите са поети от Фонда за лечение на деца, която струва 50 000 лева.

Десислава Гущерова е шивачка и много се надява на лекарите и на Господ детето й да оздравее и да няма лоши последици, защото всяка операция крие известен риск. Лепилото, което се прилага в такива случаи се нарича емболизант, а терапията – ендоваскуларна емболизация. Тя е предназначена за съдови заболявания и при опериране на тумори като се стига до мястото за операция по кръвоносен съд. Прилага се за операции на гръбначни  и главния мозък и както казахме при тумори.

Технологията е нова за България, а една ампула от лекарството струва 4500 лева. /БЛИЦ

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *