Внимавайте с храните по Великден, ако имате подагра, диабет и висок холестерол

Хората с подагра, висок холестерол и диабет трябва да внимават с храненето по Великден, за да бъде празникът весел и здравословен

В неделя всички християни ще отбележим светлия празник Великден, ще седнем на богата и отрупана трапеза и ще се нахвърлим на огромни порции от агнешко, дроб сърма, козунаци и яйца.

Диетолози и лекари всяка година предупреждават хората, които са постили и тези, които страдат от подагра, диабет и висок холестерол да бъдат по-внимателни и да се хранят по-пестеливо, за да не си докарат някакъв здравословен проблем точно на празника.

Знае се, че хората, които дълго време са постили, трябва много внимателно да подходят към обилната трапеза, особено към месото, защото освен проблеми със стомаха, могат и да си причинят хранителен шок и интоксикация.

Онези от нас пък, които имат подагра, трябва съвсем пестеливо да похапнат от агнешкото, което е богато на пурини – елементи, които повишават нивото на пикочна киселина в организма.

За страдащите от висок холестерол е добре да ограничат яйцата и козунака, защото именно те могат да повлияят негативно върху нивото на холестерола, ако прекалят с тях.

Прекаляването с вкусотиите по Великден може да се отрази недобре на здравето и на хора със сърдечно-съдови заболявания, с диабет, с чернодробни, бъбречни или стомашно-чревни болести като гастрит, язва, колит.

Хората с диабет е добре да се въздържат от дроб сърмата, тъй като тя съдържа субпродукти, които влияят зле.

Освен това оризът също е лесен въглехидрат, превръщащ се в организма в захари, които повишават нивото на кръвната захар.

Болни от жлъчно-каменна болест трябва да внимават с преяждането също.

Да внимават и хората с високо кръвно и високи нива на триглицериди.

Най-добре е да опитате по малко от всичко и да наблегнете най-вече на салатите.

Добре е да се храните бавно и да дъвчете многократно всяка хапка.

Така ще се нахраните по-бързо и няма да преяждате.

Алкохолът нека е в умерени граници – по една чашка ракия и вино.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Избягвайте газираните напитки и пийте повече вода.

Изобщо – трябва да има умереност във всичко, а особено трябва да внимават хората, които страдат от различни обменни болести като подагра, диабет и висок холестерол.

Нека празникът бъде весел и здравословен.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *