Вносна боя за коса може да причини рак

Експерти откриха, че италианска боя и оцветител за коса съдържат опасни химически вещества, които причиняват рак на хората, които ги използват

Европейски експерти, които следят за опасни стоки, ползвани от хората в Евпорейския съюз откриха, че италианска боя за коса, както и някои допълнителни продукти за боядисване и освежаване на косата съдържат опасни химически вещества. Според мнението на специалистите тези химически вещества могат да причинят рак на хората, които използват тези продукти.

рак

Експерти откриха, че италианска боя и оцветител за коса съдържат опасни химически вещества, които причиняват рак на хората, които ги използват

Става въпрос за продукти за коса на италианската фирма Renee Blanche. Техни продукти могат а бъдат купени и в България чрез специални интеренет каталози. Затова и наши специалисти предупреждават, тези продукти за коса – боя и шампоан оцветители да не се купуват, тъй като причиняват рак, алармира „Телеграф”.
Заради неприятното откритие на експертите предстои незабавното изтегляне от магазинната мрежа в целия ЕС на злополучните продукти за коса на италианската фирма Renee Blanche.
Експертите са открили, че те съдържат вредни полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които са токсични и предизвикват редица увреждания на органи като черния дроб, бъбреците, белите дробове и репродуктивната система, показват световните изследвания. От Комисията за защита на потребителите заявиха, че ще бъдат запознати от Европейския съюз с бюлетина за опасните стоки и след като я имат, тогава ще предприемат мерки като сигнализират за боите на Министерството на здравеопазването. Според учени пък черната боя за коса съдържа опасни за човека вещества. Доказано е лабораторно, че черната боя е вредна за боядисващия се, а светлите – за фризьора, защото тя има по-вредни изпарения.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *