Всеки четвърти у нас – депресиран или с тревожно разстройство

Рисуване, музика и арт лечение са новите терапии, с които ще се лекуват хората с психични разстройства

Психичното здраве на нацията е силно застрашено. Психиатрите отчитат тревожни факти, заради непрекъснатия стрес и притеснения, на които сме подложени през последните десетилетия. Според техни данни всеки четвърти или 25% от българите страдат от депресии, тревожни разстройства или различни видове зависимости, пише „24 часа” като цитира Нова телевизия.
С тежката болест шизофрения пък живеят над 1% българи. Вчера беше световният ден за борба със заболяването и лекарите от Александровска болница са демонстрирали нови терапии за лечение на шизофренията и на различните други психични разстройства.

Всеки четвърти у нас – депресиран или с тревожно разстройство

Всеки четвърти у нас – депресиран или с тревожно разстройство

Според психиатъра проф. Георги Ончев повечето психични разстройства са лечими и имат добър изход, въпреки традиционните представи на хората. Разбира се, голяма част от тях рецидивират, но и други болести като грип също дават рецидив. Така че и психичните заболявания си имат свой начин на лечение. У нас вече се въвеждат такива ефективни методи, които могат да държат болните в кондиция дори десетилетия.
Сред тях са рисуването, музиката и арт терапията, които вече са част от програмата за психосоциална рехабилитация на Александровска болница. Тези лечебни програми все още не са толкова популярни у нас, но по света дават отлични резултати и включват обучения за контролиране на депресии, тревожни разстройства и други зависимости.
От Александровска болница са заявили, че на новата терапия се подлагат и болни с други психични проблеми, на които тя също влияе положително.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Всеки четвърти у нас – депресиран или с тревожно разстройство

  1. Всеки ден си прилагам най-различни терапии.Най-вече музикална и терапия чрез пътуване…било то физическо и психическо или само психическо.Мисля,че несъм депресиран 🙂

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *