За да сте здрави консумирайте тези 10 храни!

Ако искате да сте здрави през зимата и да не боледувате, консумирайте тези 10 храни!

През зимния сезон имунитета на повечето от нас отслабва и започваме да боледуваме по-често от болести характерни за зимата. Много лекари и диетолози са на мнение, че някои храни могат да усилят имунната ни система.

Ето кои са храните, които са най-силно стимулират имунната ни система:

Грейпфрут. Много полезен – съдържа витамин С, антиоксиданти, като един от тях е ликопен. Предпазва от някои видове рак.

За да сте здрави консумирайте тези 10 храни!

За да сте здрави консумирайте тези 10 храни!

Червено зеле. Има противовъзпалително действие и съдържа витамините А, С, К и В6. Обикновено се употребява в сурово състояние например в салати с лук и лимонов сок.

Брюкселско зеле. По съдържание на витамин С, то превъзхожда с 50% портокалите, в него има и азотни съединения – индоли, действащи противовъзпалително и против развитието на рак. Други полезни вещества в него са магнезий, витамин К, фолиева киселина и фибри.

Тиква. Тя е с богато съдържание на бета-каротин, който е полезен в борбата с някои ракови заболявания и сърдечносъдовите болести.

Броколи. Съдържа фибри, витамините А, С, Е, В, фолиева киселина, микроелементите желязо, магнезий, фосфор, калий, калций и други. Ефикасен за детоксикация.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

Кестени. В него се намира витамин С, който малко се среща в ядките и това го прави подходящ за зимния сезон. Съдържа мед, калий, манган и други витамини.

Батати (сладки картофи). Според диетолозите те са по-полезни и диетични от обикновените картофи. Добър източник са на витамините С, В2 и В6. Консумират се задушени, варени, пекани, на крем супа и по друго начини запазващи полезните им свойства.

Ряпа. Съдържа важния витамин С и органични киселини, протеини, въглехидрати, минерали и други витамини. Редовната й употреба помага против сезонни инфекции, благодарение на витамин С.

Чесън. Противовъзпалителните свойства на чесъна го правят ефикасен против грип и настинки. Смята се, че 2 скилидки дневно са достатъчни, но и повече, ако се приема ще е добре.

Праз. Голяма част от ползите в него се дължат на фитонцидите имащи антибактериални и дезинфектиращи действия. Богат е на мед, магнезий, калций и витамините В6 и С. / pik.bg

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *