За добро зрение яжте тези храни, които съдържат витамин А

Витамин А е много важен за добро зрение, за възпроизвеждането на клетките и за растежа на ембриона при бременни жени

Както всички витамини, така и витамин А е много важен за човешкия организъм. Неговата липса може да нанесе поражения върху тялото ни и да се разболеем. Знае се, че витамин А, наречен още ретинол, е най-полезен за добро зрение. Той помага за промяната на сигналните молекули на светлината, получени от ретината, за да проектира тя добре изображението в мозъка ни.Освен това този витамин се грижи за правилното размножаване на клетките, тъй като ако това не се прави правилно, могат да възникнат патогенни клетки, които прерастват в рак.

добро зрение

Витамин А е много важен за добро зрение, за възпроизвеждането на клетките и за растежа на ембриона при бременни жени

Бременните жени трябва да се хранят с храна, богата на витамин А, тъй като това помага за растежа и развитието на ембриона. Витаминът защитава организма също така от инфекции, бактерии и болестотворни микроорганизми.
Най-голямо количество витамин А има в черния дроб, морковите, сладките картофи, спанака, сиренето, пъпеша, яйцата, кайсиите, броколито, граха и млякото.
Всеки знае, че за добро зрение трябва да се ядат много моркови и да се пие морковeн сок. Но е добре морковите да бъдат обработени – или варени или прибавени към някаква мазнина, тъй като усвояването на витамин А става почти невъзможно.
Така че за добро зрение може да си правите т. нар. керотиново олио, приготвено със зехтин, което да приемате профилактично, за да си набавяте важния витамин.
Друг добър източник на витамина е папаята, която е екзотичен плод, но вече може да се намери и у нас. Тя също съдържа огромни количества от полезния витамин и хапвайки папая ще си осигурите не само добро зрение, но и защита на организма от болести, микроби, а той ще функционира правилно.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *