За домашната ракия „първак” и вредата от нея

В домашната ракия има „първак”, както е известно има високо съдържание на смъртоносния метилов алкохол

 

Шестима младежи бяха натровени от домашна ракия „първак” или от течност за чистачки в едно благоевградско село. И двете течности съдържат опасния за здравето и живота метилов алкохол.

За домашната ракия „първак” и вредата от нея

За домашната ракия „първак” и вредата от нея

Този инцидент показва за пореден път опасността за здравето от варенето на домашна ракия във всеки двор. Проблема се решава като се прави по инструкцията с двойна преварка и т. н., за да не се получи менте. Вредата може да стане още по-голяма заради факта, че този алкохол се продава нелегално по пазари и навсякъде. И ако течността от злополучните бутилки беше пласирана натровените щяха да са повече. В случая грешката е, че бащата на момичето е трябвало да сложи да кажем хартиено тиксо с надпис „отровно”.

Защото детето му не може да различи това, което е за употреба от това, което не е. И двете течности много си приличат по вид, вкус и мирис.

Много хора продължават да купуват домашна ракия като рискуват здравето и живота си мислейки, че домашната е „по-истинска” от тази на винпромите. Но „купешката” поне подлежи на контрол и досега не е имало случай на натровен от „купешка” ракия.

Дори и да излиза по-скъп алкохола от магазина, все пак е по-безопасен и за предпочитане, отколкото домашната при положение, че не направено нещо както трябва и е „първак”.

Най-доброто решение е да не се употребява алкохол изобщо, защото всички знаем, че е вреден все за нещо и ако някой е доживял до много години с пиене на алкохол и е бил здрав, то без него е щял да доживее още повече и е щял да бъде още по-здрав.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *