За отслабване е ефикасен и този екзотичен плод

Освен красота растението е полезно в кулинарията, има антибактериални свойства и е ефикасно за отслабване

Растението Tamarindus indica е тропическо и вечнозелено. Развива се като храст или дърво с височина до 12-18 метра, а в природата и до 20-30 метра. Родината му е Индия и Северна Африка. Плодът му се нарича тамаринд или индийска фурма преведено от арабски. Най-разпространен е в Индия, но и в Мексико е много популярен и се използва в приготвянето на храни и като подправка. Поради ниското си съдържание на мазнини и въглехидрати, той е полезен и за отслабване.

За отслабване е ефикасен и екзотичният тамаринд

За отслабване е ефикасен и екзотичният тамаринд

Плодът тамаринд е обвит в шушулки дълги около 12 см. Той е кисело-сладък на вкус, а с времето като изсъхне става кисел. Съдържа сапонини, танини, алкалоиди, мазнините в него са само 7%, а въглехидратите – 36%, няма белтъчини. За здравето е полезен с това, че притежава антибактериални свойства, помага за намаляване на лошия холестерол, при артрит, уринарни смущения, астма, за понижаване на високата температура и облекчава кашлицата. Полезен е и за отслабване.

Тамаринд

Тамаринд

В кухнята се използва като подправка към ястия с риба и къри, за сладък сироп, в италианския крем маскарпоне, в кухнята на Индия като подправка за леща и фасул. В различни азиатски страни намира приложение за приготвяне на бонбони, сосове, закуски, супи, тофу и други.

“Фигурин

За любителите на екзотични растения е добре да знаят, че красивото растение Tamarindus indica, има висока кълняемост на семената от плода тамаринд – около 95%. За една седмица те поникват над почвата. Семената на плода имат свойството да запазват дълго време своята способност за покълване, има случай на запазени семена за 8 години, които при посаждане покълнали.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *