За здравето е важен микроелемента молибден, вижте защо!

В много храни се съдържа микроелемента молибден, но е добре да знаем за какво е полезен и в кои храни се съдържа

Минералът молибден е един от основните с важни функции в организма ни. Храната е основния източник за набавянето му. В аптеките се продава и в течна форма и на капсули. Среща се в някои храни като бобовите, зърнените, листните зеленчуци, ядките, черния дроб и други, дори „твърдата вода” от чешмата е възможно да съдържа молибден освен хор и други елементи.

За здравето е важен микроелемента молибден, набавя се главно от храната

За здравето е важен микроелемента молибден, набавя се главно от храната

Интересно свойство на молибдена е, че може да предпазва от растеж на раковите клетки, но само на тези, които са известни с названието нитрозамини. В Китай в областта на планината Тайханг, много от жителите страдат от рак, заболеваемостта е по-честа отколкото в други райони на страната. След направените изследвания се доказа, че микроелемента молибден липсва в почвата и оттам в храната. Случаите на рак са били главно на хранопровода.

Молибденът е важен за 4 ензима в нашето тяло, за тяхното производство.

Той изпълнява функцията на ко-фактор на ензим сулфид оксидазата, отговорна за метаболизма на аминокиселините съдържащи сяра.

За производството на ензим за ксантин оксидазата, която помага за кръвта да неутрализира свободните радикали или това е антиоксидативната мощ на кръвта.

За ензима на алдехид оксидазата, участваща в метаболизма на лекарствата и токсините с ензима на ксантин оксидазата.

Демир бозан билки за бъбреци

И за митохондриалния амидоксим, от който зависи отстраняването на някои токсични вещества.

Молибденът има противовъзпалителни свойства, полезен е и срещу автоимунни заболявания.

Ако приемът на молибден надхвърли дневните дози се получава дефицит на микроелемента мед. Пациенти с бъбречни заболявания трябва да се допитат до лекар специалист за това дали да приемат молибден на капсули. Дозата за деня е 75 микрограма за 2000 калории приета храна.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *