За здрави бъбреци, простата и тънка фигура яжте тиква

Тиквата е много подходяща за здрави бъбреци и болести на простата

За здрави бъбреци, простата и тънка фигура яжте тиква. Комбинацията от фибри, минерали и витамини правят тиквата уникален хранителен продукт, който е хубаво да включваме по-често в менюто си. В нея има и целулоза, която е представител на неразтворимите фибри, и пектин, който е разтвориим. Целулозата понижава холестерола, включително лошия, редуцира триглицеридите. Пектинът пък контролира нивото на кръвната захар.

За здрави бъбреци и простата и тънка фигура яжте тиква

За здрави бъбреци и простата и тънка фигура яжте тиква

Минералният комплекс в тиквата е уникален – калций, който пази от остеопороза, достатъчно желязо, което осигурява добро кръвотворене, магнезий, подобряващ сърдечния тонус и нормализиращ кръвното. Фосфорът поддържа във форма костите и ставите, идеален е срещу стрес и пази нервната система от пренатоварване.
Богатото съдържание на мед, цинк и кобалт пък стимулират кръвотворенето. Това са минерали със силно антиоксидантно действие, които повишават имунната защита. Кобалтът осигурява устойчивост на организма срещу вредните въздействия на околната среда – радиация, температурни аномалии.
Тиквата пази и от стрес. Тя конкурира достойно картофите по съдържание на калий, който стимулира сърдечния мускул и има силно диуретично действие. Няма смисъл хора с високо кръвно да вземат лекарства с диуретично действие, ако ядат достатъчно тиква. Точно заради калия тиквата помага срещу отоци при хипертония, съдови болести, хепатит, цироза и други чернодробни проблеми. Тя е един от най-подходящите плодове при лечение на бъбреци и болести на простата – аденом или хипертрофия.
Тиквата е балсам за стомашно-чревния тракт – действа като фина превръзка при възпаление на лигавицата. Предпазва от запек и така намалява риска от
туморни образувания на червата. Бетакаротенът, който е всъщност провитамин А, е една от най-ценните съставки на този плод. Той подобрява кожата и забавя стареенето. Освен това намалява специално риска от кокоша слепота. Витамините В1, В2 и РР, на които тиквата също е богата, са мощни регулатори на всички обменни процеси в организма, укрепват и нервната система. Съдържа и витамин С, с което прекрасно компенсира липсата на слънчевите плодове и зеленчуци през есента и зимата.
Тиквата спокойно може да се използва за намаляване на тегло. Въглехидратите в 100 г са едва 6-7%. Белтъците са 1%. Тя е подходяща както за един разтоварващ ден в седмицата, така и за по-амбициозна тридневна диета, след която обаче трябва да се направи плавно захранване.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *