Забравете водата за уста, предизвиква рак!

Честата употреба на водата за уста носи голям риск от развитие на рак в устната кухина

Устната хигиена е важна и повечето хора освен паста за зъби, използва и вода за уста. Но според последни изследвания именно тя е доста спорна и дори може да предизвика някои страшни болести като например рак на устата и гърлото. Това показват изследвания на учени от университета в Глазгоу. Те смятат, че хората, които прекалено се стараят и използват вода за уста по три пъти на ден, имат всички шансове да хванат пак на устата или рак на гърлото.

рак

Честата употреба на водата за уста носи голям риск от развитие на рак в устната кухина

Според ръководителя на изследователската група д-р Дейвид Конуей, който е и преподавател в колежа по стоматология, хората трябва да се ограничат до четката за зъби и и пастата, както и могат да ползват конец за зъби, но е добре да ползват вода за уста по-пестеливо, ако не искат да развият рак.
Според доктора другата крайност – хора, които имат лоша устна хигиена и не мият зъбите си и не се грижат за зъбите и венците си, също носят риск от развитие на рак на устата. Затова той съветва зъбите да се мият сутрин и вечер с паста за зъби и да се ползва поне веднъж на ден конец за зъби.
По-старо изследване на австралийски учени потвърждава и новите открития – че водата за уста може да доведе до развитие на рак. Това е така, тъй като алкохолът в продукта улеснява разкъсването на тъканите в устната кухина и така веществата, причиняващи рак, попадат в организма по-лесно.
Изследователите от университета в Глазгоу са направили изследвания на близо 2000 души, като някои от тях имали онкологично заболяване. Изследването целяло да определи факторите за развитие на рак на устата, ларинкса и хранопровода. Повечето хора, които имали рак, или не миели редовно зъбите си, или пък използвали много често вода за уста.
Затова учените не препоръчват употребата на този продукт. Той може да бъде предписан при определени заболявания, но не и за ежедневна употреба, тъй като има риск да предизвика рак на устата.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *