Защо вдигаме високо кръвно налягане?

Високо кръвно налягане трябва да се лекува навреме, за да се избегне евентуално тежко заболяване на цялостната кръвоносна система и сърцето

Една от основните водещи причини за високо кръвно налягане при мъжете и жените е наднорменото тегло. В развитите страни има сериозен растеж на случаите на хора с високо кръвно налягане, а също така и на броя на хора с наднормено тегло – двете неща са свързани. В такъв случай се проявяват ранни предупредителни знаци, че нещо не е наред, като високото кръвно налягане е сред основните такива знаци.
Друг основен рисков фактор е пушенето, и то не само активното, но и пасивното пушене. Изследванията показват обаче, че ако се откажете от пушенето, можете да подобрите здравето си и да намалите кръвното налягане, без значение колко време сте били пушачи. Един от другите най-чести причини за високо кръвно налягане е стресът.

високо кръвно налягане

Високо кръвно налягане трябва да се лекува навреме, за да се избегне евентуално тежко заболяване на цялостната кръвоносна система и сърцето

Отделете време за почивка. Ако се усещате напрегнати, ядосани или уморени, рискът от поява на високо кръвно налягане е по-голям. Добре е да намерите някои начини да се отпуснете и да се справите с тези състояния, преди те да окажат неблагоприятен ефект върху здравето ви. Намаляването на стреса е най-сигурния начин към това да можете да контролирате кръвното си налягане.
Някои видове храни могат да допринесат за високо кръвно налягане. Солта например се знае, че предизвиква хипертония. Въпреки това, много диетолози смятат, че много други храни, като повечето храни, боклуците, които хапваме на крак, захарта и нездравословни мазнини могат да допринасят за високо кръвно налягане. Най-добре е те да се избягват и да промените начина си на хранене. Храната не е сред основните причини за появата на високото кръвно налягане, но също допринася.
Без значение какво причинява високо кръвно налягане, не трябва да подценяваме колко опасно може да бъде. Основната причина положението на хората с високо кръвно налягане да излиза от контрол, е защото те не са го наблюдавали, или не са се вслушали в съветите на техните лекари. Причините за високо кръвно налягане са разнообразни, а ние само посочихме някои от тях. За щастие, след като този проблем е бил диагностициран, има доста начини да се лекуваме.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *