Застрашително нараства броят на заболелите от диабет тип 2

Диабет тип 2 остава скрит дълго време и се открива, когато има вече усложнения

Отдавна се знае, че причините за появата на диабет тип 2 е промененият начин на живот и хранене. Проведените през последните години проучвания потвърждават, че заседналия начин на живот, стресовите и нервното напрежение, нездравословното хранене и затлъстяването са водещи фактори за повишаване заболеваемостта от диабет тип 2 не само в България, а и в целия свят, каза д-р Гергана Гоцева, която е ендокринолог към Диагностично-консултативния център „Софиямед”.

Диабетът е заболяване, което се разпространява сравнително бързо и е едно от социално значимите заболявания в света. Засега заболелите са 366 милиона по целия свят и според темпа на нарастването им се очаква през 2030 г. да станат 522 милиона.

Застрашително нараства броят на заболелите от диабет тип 2.

Застрашително нараства броят на заболелите от диабет тип 2.

В България диагностицираните с диабет втори тип са 466 381 души, а близо 150 300 заболели остават недиагностицирани, така че общия брой на заболелите е около 577 124 души.

Диабет тип 1 е характерен с това, че не се отделя достатъчно инсулин или изобщо не се отделя и от него страдат повечето деца и млади хора. При болните от него кръвната захар е с високи нива и затова се стига до обилно и често уриниране, чувство за жажда, слабеене.

Диабет тип 2 се различава по това, че инсулинът му е с нарушено действие и това се нарича инсулинова резистентност. От него страдат повече възрастни, но все повече се среща при деца и младежи. Той се развива незабелязано докато се открие чак след като е направил вече усложнения. При него няма оплаквания преди да се открие.

Продължителното поддържане на високи стойности на кръвната захар причинява увреждания на очите, сърцето, бъбреците, кръвоносните съдове.

Демир бозан билки за бъбреци

За двата типа диабет има общи симптоми: често уриниране, постоянна умора, жажда, слабеене, гадене, повръщане, обърканост, замаяност. При появата на тези симптоми е добре да се потърси лекарска помощ.

Кампанията ”Бъдете здрави” ще проведе безплатни прегледи на 24 ноември от 9 до 13 часа на кръвна захар и гликиран хемоглобин в болница „Софиямед”.

Информация може да получите на тел.: 0700 89 089 и на сайта www.hospitalsofiamed.bg.

За тези, които искат да знаят повече за лечението на диабет тип 2, в интернет съществува достатъчно информация за лечението му само с промяна на храненето. Това се прави в чужбина. Така, че той може да се лекува според изследванията на учените, но трябва някой да си направи труда да го прочете и приложи. /24 часа

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *