Знаем ли колко е полезно киселото зеле и зелевият сок?

Огромното количество неразрушим витамин С и полезните бактерии го правят идеална храна

Едва ли има българин, който да не си прави или поне да не купува кисело зеле през зимата. То е един от основните продукти през този сезон – готвим си кисело зеле с месо, правим си сърмички, съчетаваме го с фасул, ориз или само като мезе, както и ред други вкусотии, наред с туршията, която без зеле е просто нищо. Но знаем ли всъщност колко много е полезно киселото зеле?

Знаем ли колко е полезно киселото зеле и зелевият сок?

Знаем ли колко е полезно киселото зеле и зелевият сок?

Полезните качества на киселото зеле и неговия сок са незаменими, тъй като то съдържа млечнокисели бактерии, които щом попаднат в червата, нормализират микрофлората и отстраняват дисбактериозата.
Учените вече доказаха, че киселото зеле активизира ензимите, защитаващи червата от токсини, които са причина за възникването на рак. Затова те съветват поне два пъти седмично да се яде по една порция нарязано кисело зеле като салата.
Киселото зеле съдържа огромни количества витамин С, които са неразрушими дори и при термична обработка, а това е основен витамин в борбата с грипа и вирусните заболявания. Затова яжте повече кисело зеле, дори и сготвено.
Зелевият сок пък е полезен както при махмурлук, така и при запек, хемороиди и проблеми с ленивите черва.
Зелевата чорба помага и при камъни в жлъчката, гастрит с понижена киселинност и при захарен диабет. Специалистите съветват при такива случаи да се пие по 1 чаена чаша сок от кисело зеле 3 пъти дневно, половин час преди ядене. Правете това поне месец.
Ако пък имате проблеми с черния дроб, можете да си приготвите смес от половин чаена чаша сок от кисело зеле и половин чаена чаша доматен сок. Пийте тази смес веднъж на ден.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Знаем ли колко е полезно киселото зеле и зелевият сок?

  1. :))))))))) е няма такъв "железен" витамин С, който да не се разруши при едночасово готвене на 200 и повече градуса…. просто яжте киселото зеле на салата…невероятно е наистина…у дома никой не боледува зимата

  2. Не забравяйте че туршиите се правят защото няма как в България някога зимата да намериш пресни зеленчуци. Аз предпочитам зелето Пресно със моркови и целина. Харесва ми и киселото но не забравяйте че там има и голямо количество Сол.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *