Болки в ставите – билки, народна медицина, витамини и лекарства

Ставни болки. Симптоми. Причини. Артрит. Хламидия. Абстиненция. Ангина. Диабет. Фитнес. Болки в ставите на краката, колената, ходилата. Ръцете, китките, пръстите, лакътната става. Болки в челюстната става. В ставите и мускулите. И костите. И сухожилията. И бъбреците. И глезените. В тазобедрената става. Сутрешна скованост на ставите. Отпадналост. Силни болки. Нощни болки. Болки в ставите при ходене. При лошо време. При бременност, след раждане. При менопауза. Преди цикъл, по време на цикъл. След химиотерапия, лъчетерапия. Температура. Отоци, подуване. Обриви. Умора. Болки в ставите при деца. Здрави стави. Витамини. Хранителни добавки за стави. Колаген. Билки, народни рецепти. Дафинов лист. Джинджифил. Ябълков оцет. Лекарства. Инжекции. Обезболяващи. Аспирин. Хомеопатия. Храна за ставите. Желатин. Лечение чрез пиене на вода. Крем, гел. Гимнастика, йога.

Ставни болки.

Ставите ни понасят различни по големина и натовареност напрежения през ежедневието. Ние не си даваме сметка за това колко сложно е устроен целият ни организъм, включително и ставите. Всичките ни кости са свързани чрез стави, които издържат на натоварвания, възпаление и болести. Те страдат от настинки, грип и други здравословно проблеми, които засягат телата ни. Някои от нас носят и гени, които ни правят по-податливи на ставни заболявания. От това зависи и нашата уязвимост към проблеми предизвикващи болки в ставите.

Досадните болки в ставите могат да се повлияят от билки

Досадните болки в ставите могат да се повлияят от билки

Симптоми.

Самите болки в ставите са симптом на други заболявания, някои, от които са ревматизъм, артрит, техните разновидности, ревматоиден артрит, псориатричен артрит и други. При псориатричен артрит не се забелязват характерните за него петна, а само болки в ставите, които на 15% от пациентите се появяват няколко години, без да имат петна и едва тогава те избиват по кожата. Над 200 болести имат симптом болки в ставите. На медицински език те се наричат артралгия.

Причини.

Причините за болки в ставите могат да бъдат от вируси или от бактерии, които се предават от човек на човек, някои, от които и по полово път. В много от случаите се оказва, че болките в малките стави като тези на пръстите и на китките на ръцете и на ходилата са от ревматоиден артрит, който е в процес на развитие. Последиците от вирусни и бактериални инфекции водят до такива тежки последици като ревматоидните заболявания.

Болки в ставите на пръстите на ръцете и на краката могат да се появят и от полиартрит. При него има възпаление на няколко места – по капсулата на ставите, по капачката и други.

Друга причина може да бъде ако пациентът е преболедувал от псориазис, туберкулоза, гонорея или бруцелоза. Тези болки идват от незабележимото развитие на някои болести и това е много неприятно. Още една голяма причина могат да бъдат силно изживяните отрицателни емоции и стресове. В много случаи те не биха развили странични реакции и довели до болести, след овладяването им. След преминаване на преживяванията, болките обикновено изчезват, но на някои могат и да причинят заболявания.

“Фигурин

Артрит.

Общите симптоми на артрит включват подуване, болка, скованост и намаляване обхвата на движенията. Симптомите могат да идват и да си отиват. Те могат да бъдат леки, умерени или тежки, да останат почти същите в продължение на години, но може да прогресират или да се влошат с течение на времето. Тежкият артрит може да доведе до хронична болка, невъзможност да се извършват ежедневните дейности и за пациента да му е трудно да ходи или да изкачва стълби.

Артритът може да предизвика постоянни съвместни промени. Те могат да бъдат видими, като буци по пръстите и ставите, но често щетите могат да се виждат само с рентгенови лъчи. Някои видове артрит също влияят на сърцето, очите, белите дробове, бъбреците и кожата, както и на ставите. Типичен симптом за артрит са силните болки в ставите, които в момент на криза се изострят.

Хламидия.

Хламидия е една от най-често срещаните болести предавани по полов път в САЩ и в много страни по света. Тази инфекция се разпространява лесно, защото често не причинява никакви симптоми и може да бъде несъзнателно предавана между сексуални партньори. В действителност, около 75% от инфекциите по дамите и 50% по господата са без симптоми.

Не е лесно да се разбере дали човек е заразен с хламидия, тъй като симптомите не винаги са очевидни. Когато те се появят, обикновено са забележими в рамките на една до три седмици от контакта и може да включват следното:

Симптоми при дамите:

Ненормално вагинално течение, че може да има миризма

Кървене между менструалните периоди.

Болезнени мернструации.

Болки в корема с треска.

Болка при секс.

Сърбеж или парене в или около влагалището.

Болка при уриниране.

Симптоми при мъжете:

Малки количества от ясен или мътен секрет от върха на половия орган.

Болезнено уриниране.

Горене и сърбеж около отвора на половия орган.

Болка и оток около тестисите

Хламидията е една от често предаваните по полов път инфекции, които причиняват в последствие болки в ставите.

Абстиненция.

Абстиненция е пълно въздържание от полов акт между двама брачни партньори с цел избягване на нежелана бременност. Чрез нея се избягва и заразяването с болести предавани по полов път и съответно рисковете за болки  в ставите причинени от венерически болести.

Ангина.

Ангина е едно то заболяванията, от които може да се получат болки в ставите. Тя засяга главно сливиците, но ставните болки са едни от симтомите, които се появяват само понякога. По-специално това се отнася за микотичната ангина.

Диабет.

Диабет и болки в ставите, обикновено са различни състояния. С какво може да повлияе хормонът и състоянието на кръвната захар върху здравето на ставите? Диабетът е свързан с широко разпространени симптоми и усложнения в цялото тяло. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), 52% от хората страдащи от артрит имат и диабет. Налице е безспорно силна връзка между заболяването диабет и ставите.

Фитнес.

Ако имате хронични болки в ставите, уверете се, че не правите едни от най-честите грешки. Един от най-честите проблеми, с които се сблъскват спортистите и любителите на фитнеса са болките в ставите. Едни от оплаквания, които могат да се чуят в залите за фитнес са, ”рамото ми ме убива“ или „коляното ми ме притеснява в продължение на месеци“ и други.

Болки в ставите на краката са симптом за остеоартрит или други дегенеративни ставни заболявания, за които можете да ползвате гелове за облекчаването им и хранителни добавки.

Болки в ставите на краката са симптом за остеоартрит или други дегенеративни ставни заболявания, за които можете да ползвате гелове за облекчаването им и хранителни добавки.

Болки в ставите на краката, колената, ходилата.

Остеоартрит или дегенеративни ставни заболявания, е название на най-често срещания тип на артрита. Той е свързан със състоянието на ставния хрущял. Симптомите включват:

Болки в ставите на краката, колената, ходилата и възпаления, особено при движение.

Болка след прекомерно натоварване или след дълги периоди на бездействие.

Костеливи разширявания в ставите в средата и края на пръстите на ръцете. Тези увеличения могат да бъдат болезнени и същевременно да не са такива.

При болки в ставите на ръцете можете да ползвате гелове и кремове.

При болки в ставите на ръцете можете да ползвате гелове и кремове.

Ръцете, китките, пръстите, лакътната става.

Обикновено неприятните болки в ставите на ръцете, китките, пръстите и лакътната става се свързват с вирусни и бактериални инфекции, прекарани други заболявания с травми, претоварвания и друг причини. Най-неприятното в тези болки е, че с тях се развиват и други болести, но които те са симптом, без да бъдат открити навреме, за да се лекуват.

При болки в лакътната става е налице проблем в сухожилието на лакътя или на рамото, който се пренася и върху лакътя. В много случаи става въпрос за епикондилит или както се нарича още и тенис-лакът.

Болки в челюстната става.

Темпоромандибуларните стави са сложни структури, съдържащи мускули, сухожилия и кости. Травма или нарушения на тези структури може да доведе до болка в областта на челюстта и на нейната става. Болки в челюстта може да се появи от едната или от двете страни, в зависимост от причината. Също така в зависимост от причината, болката може да се появи при дъвчене или да настъпи в покой. Други медицински състояния, които не са свързани с тези челюстни стави, може да причинят възприемане на болка в областта на челюстта.

Едно от най-характерните от тях е болката, свързана с исхемична болест на сърцето (стенокардия) или миокарден инфаркт, което обикновено се случва в гърдите, но може да даде отражение в зоната на челюстта. Някои видове артрит и остеоартрит често, могат да повлияят на челюстната става и да доведат до болка при нейното движение. Тригеминалната невралгия е състояние на нервната система, което причинява силна болка на лицето и понякога включва площта на челюстта.

Причините за неприятните болки в мускулите и болките в ставите могат да бъдат различни заболявания и едно от тях е лупус.

Причините за неприятните болки в мускулите и болките в ставите могат да бъдат различни заболявания и едно от тях е лупус.

В ставите и мускулите.

Причините за болките в ставите и мускулите могат да бъдат различни заболявания и едно от тях е лупус. То протича с възпаление и определени зони около ставите, те започват да растат и да се сгъстяват. Тази промяна в размера им причинява болка и подуване на ставите, както и сухожилията и в специалните торбички, изпълнени с течност, които обикновено намаляват триенето между частите на тялото. Възпалението също може да доведе до отделянето от организма на химикали, които разграждат костното вещество и да унищожи чрез тях един вид много важна съединителна тъкан, наречена хрущял.

Двама от трима души с лупус в някакъв момент се оплакват от болки в мускулите. Често тези болки са между лакътя и шията, или между коляното и бедрото. Докато болките им могат да бъдат интензивни, мускулите всъщност не отслабват, което е добре. Те може да се възпаляват (зачервяват и подуват), въпреки че това се получава по-рядко. Отделно заболяване, наречено фибромиалгия, което включва силна болка в мускулите в определени моменти по тялото, понякога се получава възпаление като при лупус.

При болки в коляното лекарите препоръчват Дикрасин и Магнезиев гел. То трябва да се пази от претоварване с ходене и от обездвижване.

При болки в коляното лекарите препоръчват Дикрасин и Магнезиев гел. То трябва да се пази от претоварване с ходене и от обездвижване.

И костите.

Болките в ставите и костите се предизвикват от различни болести. Понякога болките се засилват при движение, а друг път се получава оток по ставите ни. За да се намали рискът от болестите предизвикващи тези болки като остеопороза, остеоартроза и други, трябва всеки човек да прецени дали не си претоварва краката със стоене прав, с работа, с натоварвания, с обездвижване и други фактори, които не са добри за ставите и костите. От значение е и храната.

И сухожилията.

В сухожилията и ставите се намират важните колаген, който е белтък и хилауроновата киселина. С напредването на възрастта или с претоварването и нездравословният начин на живот, те намаляват и е добре да се намерят източници с тях за набавянето им или хранителни добавки. За стимулиране на производството на колаген са полезни храните: чесън, домати, соя, тъмнозелени зеленчуци, плодове и зеленчуци с червен цвят и храни богати на омега 3 мазнини.

Хилауроновата киселина се съдържа в малки количества в някои храни, но те помагат за производството й от организма. Храни като кореноплодните зеленчуци, соевият протеин и ставите и хрущялите на животните съдържат в малки количества от нея.

И бъбреците.

Инфекциите по някои вътрешни органи като храносмилателните, бъбреците, отделителната система, черния дроб и други могат да причинят болки в ставите. Една от причините за болки в бъбреците е натрупването на калциеви камъчета в тях. От отлагането на излишния и неусвоен калций в тялото се образуват шипове в петите и на други места, заболявания на ставите като артрит, ревматизъм и други, от които те се изкривяват.

По причина на киселата храна в тялото, калцият от костите започва да се разгражда, което предизвиква болки в ставите и бъбреците (при натрупване на калциеви камъни). За да се възстанови калция трябва да се храните с храни съдържащи повече калций и да са алкални. За да се усвоява той е необходим и витамин D, получен от храната и от слънчевата светлина и най-важното е бъбреците да са изправни и да функционират добре.

И глезените.

Причини за появата на болки в ставите и в глезените са внезапно натоварване, ревматични болки, травми, възпаления, износени стави. За подобряване на състоянието лекарите препоръчват набавяне на необходимото количество хилауронова киселина и колаген, здравословно хранене и умерени движения.

В тазобедрената става.

В тазобедрената става се получават болки от възпаление, травми или от износване с напредването на възрастта. С годините тъканите на хрущялите се износват и започват да с трият на сухо помежду си. Организмът на възрастните не може да възстановява навреме тъканите на хрущялите и затова се стига до тяхно по-бързо износване. Препоръчителни са здравословното хранене и физическата активност. От проблеми с тазобедрените кости и стави страдат повече дамите. arthrostop.eu

Билколечение и витаминозни храни помагат при болки в ставите от ревматоиден артрит. На снимката – изменения в ставите от това заболяване.

Билколечение и витаминозни храни помагат при болки в ставите от ревматоиден артрит. На снимката – изменения в ставите от това заболяване.

Сутрешна скованост на ставите.

Сутрешната скованост на ставите се дължи на ревматоиден артрит, ако изчезва след около един час след ставането. Ставите по ръцете, краката, пръстите, глезените се сковават сутрин и за подобряване на състоянието и за лечение на болестта е необходимо да се вземат навреме мерки. При ревматоидния артрит се получава атакуване от болестта на вътрешната страна на капсулата на ставата, която е наречена синовиална мембрана. Продължителността на живота за болните от болестта намалява с не малкото 3 до 15 години. От нея страдат повече дамите и тя се среща сред хора с ниска двигателна активност. Това се отнася и за другите видове заболявания на ставите.

Отпадналост.

Когато имате болки в ставите и отпадналост, това може да се получи от вирусно заболяване, ентеровируси, грип, инфекциозна мононуклеоза, цитомегало вирус или алергична реакция. Най-добре това се установява с лабораторните изследвания.

Силни болки.

Симптомите на ревматоиден артрит включват усилващи болки редувани с тяхното затихване. Измененията в ставите стават почти незабелязано и възпалението протича бавно. То е съпроводено с болки, които преминават за кратко време.

Нощни болки.

Нощните болки в ставите са един от симптомите на остеоартроза. При нея се получават деструктивни метаболитни нарушения на хрущяла, сухожилията и синовиалната мембрана на ставите, костната тъкан. Обикновено това се получава в напреднала възраст, затлъстяване, обездвижване, травми, нарушен метаболизъм, рискове в работата, недостиг на витамините С и D.

Болки в ставите при ходене.

При заболяването артроза с изменения в ставите, наричат се още артритни стави, се получават болки в тях при ходене. Болката е в болната става, а с развитието на болестта се получава нейното износване и се засягат околните меки тъкани. Това влияе на натоварването на пояса и гръбначния стълб. Най-точно се доказва с рентгеново изследване.

При лошо време.

Болки в ставите при лошо време са характерни за артрит. Това е изследвано, наблюдавано и документирано за пръв път през 1887 г в САЩ. В далечното минало също е установено това явление, още от древността по времето на Хипократ, който е казал, че много то болестите се влияят от сезонните промени на времето. По време на изследване в САЩ за влиянието на времето върху болести като ревматоиден артрит, остеоартроза, обострен артрит, фибромиалгия и пациенти само с болки в ставите, се е доказало, че времето им влияе. bb-team.org

При бременност, след раждане.

Болки в ставите по време на бременност се причиняват  от нарушаване на метаболизъма на калция и фосфора, така че калцият е в недостиг или се абсорбира много слабо. Организмът на бременната жена усвоява повече хранителни вещества, които са необходими за развитието на здраво бебе и за неговото успешно раждане. Недостигът на калций и витамин D е само временно и след раждането всичко се възстановява. Витамин D е нужен за нормалното усвояване на калция и фосфора, от които се изграждат костите. След раждането също се получава недостиг на тези минерали, защото те отиват чрез кърмата за бебето и затова може да се получат болки в ставите.

При менопауза.

По време на менопауза се получават и болки в ставите, освен останалите симптоми, които придружават това състояние. За болките няма доказана връзка с менопаузата, но лекарите го отдават на възможната поява на остеоартрит. От липсата на естроген се влияят костите на жените и вероятно и хрущялите в ставите. Затова тези проблеми с костите и ставите са характерни за жените след навършване на 40 години.

Преди цикъл, по време на цикъл.

За някои жени менструацията протича болезнено и това състояние се нарича дисменорея. То се случва на 50-80% от жените и продължава 2 денонощия от началото на менструацията. Ако продължи трябва да се търси лекар. Болките в ставите при това състояние се причисляват към обменно-ендокринните му симптоми. Те се лекуват лесно с нестероидни противовъзпалителни медикаменти. Тези симптоми се появяват и една две седмици преди менструацията и се наричат предменструален синдром. В такъв случай няма нищо притеснително. recepty.bg

След химиотерапия, лъчетерапия.

Някои форми на химиотерапия допринасят за болки в ставите и за други проблеми по тялото. За намаляване на тези болки лекарите препоръчват глюкозамин и хондроитин.

Температура.

Обикновено повишаване на температурата и болки в ставите са симптом на грип. Високата температура е полезна за изчистване на тялото от вирусите и бактериите. Това е нормална защитна реакция на организма при подобни болестни състояния, при които се получават и болки в ставите.

Отоци, подуване.

Ако отоците и подуванията са придружени от болки в палеца на крака, затопляне и зачервяване, това е синдром на подагра. Заболяването се установява чрез изследвания за пикочна киселина.

Отоци, подувания и болки в ставите се получават и при остеоартроза. При това на рентген се виждат и шипове в засегнатите стави. Симптомите се получават и при ревматоиден артрит.

При реактивен артрит също се наблюдават симптоми като оток, болки в ставите, зачервявания, повишаване на температурата до 38,6° С – 40° С. Той се получава след изкарана вирусна или друг вид инфекция и се получава увеличаване на лимфните възли. Болките се засилват при движение на засегнатите стави. Ако не се лекува се получава скованост и атрофия на мускулите към болните стави.

Обриви.

Съчетанието на обриви и болки в ставите говори за сериозни здравословни проблеми в тялото. Една от причините за тези симптоми взети заедно е лаймската болест. Тя е инфекция предизвикана от бактерии и е съпроводена от висока температура, студени тръпки, обрив, болки и подуване в ставите, слабост и дори временна парализа.

Друго заболяване, при което се срещат тези два симптома е еритематозус системен лупус. То е автоимунно хронично и възпалително заболяване. Освен обриви и болки в ставите, получават се и рани в устата, треска скованост, умора и промени в теглото.

Умора.

При ревматоиден артрит се получават болки в ставите, умора, бучки под кожата, ерозия на ставите, скованост, ерозия на ставите в областта на ръката или китката, която се открива с рентген. Болки в ставите и умора се срещат и при фибромиалгия и при синдрома ма хроничната умора.

Болки в ставите при деца.

Една от причините за болки в ставите при децата е бързият растеж. В храната на децата трябва да присъства витамин D, калций, фосфор и други минерали, необходими за изграждането на костите, но калцият е най-важен. Друга причина е добре познатият на педиатрите детски ревматоиден артрит. Той е част от ювенилният идеопатичен артрит, който е съвкупност от различни видове артрит, според тяхното причиняване, протичане и развитие. Разпознаване на болестта става чрез наблюдаване на детето. То отказва да се движи много, защото се увреждат долните му крайници.

Здрави стави.

За да имаме здрави стави, трябва да обърнем внимание на рисковите фактори, за да ги избягваме или поне това, което зависи от нас. Такива са нездравословното хранене, заседналият начин на живот, затлъстяването, метаболитните заболявания, неврогенните заболявания, вродените малформации, наследствената обремененост и други.

Витамини.

Витамините, които са полезни при болки в ставите са:

Витамин Е, той облекчава болките при остеопороза, намира се в повечето ядки и зърнените кълнове.

Витамин С – намалява рисковете от появата на остеоартрит, намира се в плодовете и зеленчуците – броколи, зеле, спанак, червени чушки, цитрусови плодове и други.

Витамин D – за изграждането на костите и за предотвратяване на остеопорозата, намира се в рибите и в млечните храни, а също и слънчевите лъчи помагат за синтеза му.

Бета каротин – антиоксидант, както С и Е, забавя развитието на остеоартрит, намира се в морковите, тиквите, зелето, спанака, ментата, марулята, кайсиите и други.

Витамини В – някои от тях намаляват ставното възпаление – В3 – риба, слънчоглед, тофу; В5 – зърнени храни, леща, соя, месо, яйца; В6 – месо, риба, соя, банани, пълнозърнени храни и кълнове.

С хранителни добавки за стави ще можете да си помогнете при болки в ставите. Те съдържат билки като тамян, глюкозамин или хилауронова киселина.

С хранителни добавки за стави ще можете да си помогнете при болки в ставите. Те съдържат билки като тамян, глюкозамин или хилауронова киселина.

Хранителни добавки за стави.

Хранителни добавки за болки в ставите трябва да съдържат глюкозамин и хидроитин. Това са вещества, които са важни за хрущяла на ставите и трябва да се добавят при възникнали проблеми в тях с износването им. Добавките действат симптоматично и помагат да не напредва болестта с износването на ставните хрущяли. Едни от най-препоръчваните от лекарите добавки са на Webber Naturals. Към тях може да се добавят за ползване и  добавки с гинко билоба и витамини от В групата.

Колаген.

Колагенът е вещество, което се намира в човешкото тяло и е представен от над 20 вида. Специално в структурата на тъканите на ставите, в техните хрущяли се намира колаген тип 2. Той участва в структурата и на стъкловидното тяло и на междупрешлените дискове. Колагенът играе важна роля в подържането на ставните връзки, хрущялите и сухожилията. Той е основен белтък намиращ се естествено в структурата на съединителната тъкан.

За него лекарите казват, че е ”строителен материал” за ставите и е много важен за клетките на кожата и сухожилията. Недостигът му може да провокира развитието на ревматизъм и износването на ставите. Набавянето му чрез храната и хранителните добавки помага за намаляване на болката, сковаността, възпалението и износването на ставите и хрущялите в тях, забавя дегенеративните процеси в ставите с тяхното износване и на остеопорозата, разграждането на костната тъкан, помага за изграждането на нов хрущял.

Билки, народни рецепти.

Рецепта на Петър Димков за компрес с моркови.

Нарязват се на ситно един килограм моркови и се прави с тях компрес върху болната става. Първо се разстилат нарязаните моркови като те трябва да обгърнат цялото болно място и се покриват отгоре с парче найлон и с марля или плат върху него. Направете компреса добре стегнат и го дръжте върху ставата за 24 до 48 часа.

Рецепта на Петър Димков за компрес с диви кестени.

Настъргвате диви кестени колкото да запълните почти до горе с тях един буркан. Доливате до горе с камфоров спирт и го затваряте добре. Оставете го на слънце. Добавяте на шестия ден по една чаена лъжичка нишадър и сяра, затваряте го добре и го оставяте на слънце за още 2 дни. От време на време бурканът трябва да се разклаща. На седмия ден се добавя още и лъжичка терпентин. С тази течност се мажат болните стави с масажиране. Ползва се многократно докато спрат болките.

Лютият червен пипер помага да се потискат болките като забавя развитието им. Той действа противовъзпалително, помага за отделянето на ендорфини в тялото и облекчава ставите. Добавяйте подправката към храната си.

Градинският чай е добър антиоксидант и действа изчистващо на ставите от свободните радикали и оздравително благодарение на летливите масла в него. Пийте градински чай за подобряване на здравето на ставите Ви.

Билката босфелия, която се нарича още и тамяново дърво и индийски тамян, помага за поддържане на циркулацията на кръвта в тялото, с което действа за оздравяването на съединителната тъкан. Тя действа и противовъзпалително и смъква отока в ставите като с това помага за подвижността в тях. Ползвайте билката като чай или чрез хранителни добавки. narodnirecepti.blogspot.com

Дафинов лист.

Отварата от дафинов лист е позната отдавна като лек за болки в ставите. В 300 мл се варят 5 грама от листата на билката за не повече от 5 минути и се оставя захлупена за 4 часа. Това количество се изпива за 12 часа на малки глътки. Рецептата се изпълнява още 2 дни, общо 3 дена се пие от отварата от дафинов лист.

Джинджифил.

Джинджифилът е още едно природно средство за борба с неприятните болки в ставите. Препоръчва се да се консумира в по-концентриран вид в прясно състояние или на прах за по-продължително време. Той действа противовъзпалително и облекчава болките.

Ябълков оцет.

Ябълковият оцет се е доказал кат полезен за болки в ставите. Много хора са доволни от неговата употреба за различни здравословни проблеми, но не трябва да се прекалява, защото може да навреди на стомаха и червата и заради съдържанието на алкохол макар и малко. Достатъчно е да пиете 50 мл (около 3 и половина супени лъжици) в чаша вода. По желание може да сложете и малко мед. Може да го пиете на гладно. Ако искате можете и с по-малка доза да започнете и да увеличите постепенно на 50 мл или да си останете например с 25 мл на чаша или 1 – 2 супени лъжици. Ползвайте го 3 пъти на ден.

Лекарства.

Алга Сан е медикамент представен под формата на гел, крем и на лосион. Той е съставен от екстракт от арника, розмарин, борово масло и градински чай. Предлага се в удобна опаковка в грамаж от 100 мл. Предназначен е да успокоява болки в ставите и в мускулите.

Ибутон е крем за успокояване на болките и възпаленията в ставите и мускулите при ревматизъм, мускулен ревматизъм, възпалителни заболявания в ставите и на други места по тялото като навяхвания, разтягания и травми. Нанася се направо върху кожата. Главното лечебно вещество е Ибупрофен. farma.bg

Scaler Gold е златен разтвор от дестилирана вода и съвсем малки златни частици. Той се използва за подобряване на функциите на мозъка и паметта, намалява стреса и страничните ефекти от химиотерапията и подобната на нея лъчетерапия, на алкохолната абстиненция и на наркотичната също, облекчава коментираните тук болки в ставите и други. Златният разтвор се използва отдавна за изброените ползи за здравето.

Био Айс е медикамент за облекчаване на болки в ставите и мускулите, от артрит, разтягания и навяхвания. Просто се нанася върху проблемните места 3-4 пъти, без да се масажират. afya-pharmacy.bg

Има и други лекарства, които могат да бъдат полезни за справяне с проблема болки в ставите.

Инжекции.

Едни от използваните инжекции е с хиалуронова киселина, които са много ефикасни. Те са различни видове, едните са 80 лева и се бият по 3 през една седмица, а другите са 600 лева и се бият еднократно. Предназначени са специално за прилагане при износване на ставите. За тези инжекции или други е добре да потърсите специалист като д-р Хубенов от София.

Една от тези инжекции с хиалуронова киселина е DUROLANE, за която се казва, че е стабилизирана. Тя се произвежда със специализирана технология, която гарантира високо качество и е без животински продукти, а инжекцията е почти без риск от евентуално недостатъчно пречистване на медикамента. Тя се слага само един път за разлика от други видове, които се слагат по 4-5 пъти на един курс на лечение.

Обезболяващи.

Обезболяващите не лекуват, а само помагат на лечението като намаляват болката. Единият от тези медикаменти е Толкотил. Предназначен е за ставни и мускулни болки, при подагра, за менструални болки и след операция. Действа и противовъзпалително.

Ацетаминофен е друг продукт, на който можем да Ви обърнем вномание. Той действа обезболяващо и понижава високата температура. Не е ефективен при възпалителен процес с гной в тялото. Медикаментът отслабва ростагландиновия синтез по различен начин в сравнение с нестероидните противовъзпалителни. Едно предимство на медикамента Ацетаминофен, известен и като парацетамол е, че може да се дава и на малки деца и на бебета. Той е неопиоиден аналгетик.

Друг медикамент е Напроксен с активно лекарствено вещество Naproxen. Той действа противовъзпалително и обезболяващо. Подходящ е за артрит, естеоартрит, травми, навяхвания, изкълчвания, дисменорея, цервикален спондилит и други. apteka.framar.bg

Аспирин.

Едно от приложенията на аспирина е и за болки в ставите и даже в мускулите. Препоръчаната доза е максимум 2-3 г за един ден. Той действа и противовъзпалително. Ако страдате от ревматизъм може да го вземате само по лекарска препоръка.

Хомеопатия.

Хомеопатичните медикаменти за болки в ставите, предлагани от лекарите са Рус токсикодендрон, Бриония  алба и други. Имайте пред вид, че много лекари и учени отхвърлят напълно хомеопатията като сериозна наука за лечение.

Храна за ставите.

Полезни храни за ставите сред най-препоръчаните са: джинджифил, броколи, зеле, черен боб и други бобови храни, папая, ябълки, бадеми, дива сьомга и други. Сьомгата например е полезна, защото може да замести колагена в тялото, който все повече намалява с възрастта или по други причини. Храната трябва да съдържа повече витамините С, В, Е, К, D, бета каротин, манган, цинк, селен, калций, фосфор и други. Омега 3 мазнините помагат за здравето на ставите.

За стимулиране на производството на колаген са полезни храните: чесън, домати, соя, тъмнозелени зеленчуци, плодове и зеленчуци с червен цвят и храни богати на омега 3 мазнини. Хилауроновата киселина, за която писахме, се съдържа в малки количества в някои храни, но те помагат за производството й от организма. Храни като кореноплодните зеленчуци, соевият протеин и ставите и хрущялите на животните съдържат в малки количества от нея.

Не трябва да се пушат цигари да се пие алкохол. Според научните изследвания, не е полезно да се ядат мляко и млечни продукти за костите, за калция. Добре е той да се набавя от растителни източници, а на който не му действа зле млякото, ако иска да го яде, но да знае, че не е добре за ставите. Храната трябва да е алкална или поне 60% да е такава. Препоръчва се да се ограничат и месните храни.

Желатин.

Желатинът е полезен за ставите и затова се препоръчва от лекарите. Желателно е да ползвате само желатин от животински произход. Накисват се две малки чаени лъжички в около 70 мл вода за през нощта и на сутринта се изпиват. Терапията продължава един месец. saveti.framar.bg

Лечение чрез пиене на вода.

Водата е също много полезно средство за здравето на Вашите стави. В книгата си за водата д-р Ф. Батманжелидж, за лечение на ставите и гърба описва колко е важна за тях и как да се ползва. Той пише, че артритът например е признак, че в ставите и костите няма достатъчно вода. За решаването на проблема докторът препоръчва да се пие повече вода като се добавя съвсем малко сол в нея.

Крем, гел.

В аптеките се предлагат различни лекарства, кремове и гелове за болки в ставите, заедно с други предназначения. Един от тях е Диклак. Той действа обезболяващо и противовъзпалително, при артрит, навяхвания, изкълчвания, артроза, други травми, тендинити, бурсити и други. помага и при оток, за неговото спадане.

Друг продукт е Волтарен. Той е с подобно действие, – за мускулни и ставни болки, в гърба, за изкълчвания, навяхвания, разтегнати сухожилия, възпаления, при някои форми на артрит и други. Диклофенак диетиламин е активната му съставка, която е от нестероидните противовъзпалителни средства. farma.bg

Гимнастика, йога.

Освен храни, вода, билки и лекарства, от съществено значение за здравето на ставите е движението и особено по-интензивното. За тези, които вече имат ограничения в движенията, могат поне да се разхождат, щом не могат да спортуват и без да се преуморяват.

Болки в ставите на краката и ръцете

Болки в ставите на краката и ръцете

Друг начин за раздвижване е гимнастиката, йогата, различните спортове, бягане, колоездене и т. н.. Системата йога представлява вид упражнение за тялото, които обаче са статични, с бавно започване на всяка поза и бавно излизане от нея. Вниманието е насочено към дишането, докато изпълнявате някоя от тях и всичко това помага много за здравето.

Ако изобщо ще се занимавате с йога, то не се препоръчва друга форма освен Хатха (или Хата), от гледна точка на психичното здраве. За да го кажат това лекарите, значи има за какво, имало е случаи на хора със здравословни проблеми от другите форми на йога, а ако изберете друг спорт ще е най-добре. Нека запомним един съвет на известния Петър Дънов, който казва, че йогата не е за българите!

Enjoyed this post? Share it!

 

3 коментара по “Болки в ставите – билки, народна медицина, витамини и лекарства

  1. Много добра статия.
    Мога да добавя още два много ефикасни гела от Англия, които могат да помогнат на хората, страдащи от болки в ставите: Глюкозамин Голд Гел и Гел с глюкозамин за стави 5 в 1 Opti:5.

  2. Най-изчерпателната статия, на която попаднах за причините за болки в ставите. Благодаря на автора

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *