Манту – какво представлява и странични ефекти

Положителен и отрицателен тест Манту, какви странични ефекти има, стойности на резултатите, правила след инжектиране и характеристики на теста

Съдържание на статията: Манту. Манту тест. Положителен тест на Манту при деца. Отрицателен тест на Манту при деца. Какво трябва да знаем за теста Манту. Характеристики на теста Манту. Странични ефекти от теста на Манту при деца. Алтернатива на тест на Манту. Правила след инжектиране на Манту тест. Манту за здравна книжка. Манту цена.

Манту.

Предназначението на теста с Манту е да се извърши профилактичен преглед на децата за туберкулоза, имунологичен тест, който показва дали има в тялото туберкулозна инфекция. Борбата срещу туберкулозата не е само лечение в специализирани клиники на страдащи от опасната болест, но и ранното откриване на склонността към заболяването.

Това е особено важно за децата. Със задачата успешно се справя тестът на Манту, който започва за тях на едногодишна възраст.

Всички възрастни си спомнят как в училище са били инжектирани с някои вещества в ръката, и след това е трябвало да не се мокри мястото за 3 дни. Досега, много хора са мислели, че тези манипулации са извършвани с цел да се предпази детето от туберкулоза, да му вкарат ваксина. В действителност, това е просто начин да се научите как имунната система реагира на ваксината и дали човек е заразен с туберкулозата.

Манту тест.

Преди повече от сто години, през 1882 г., човечеството научава за съществуването на туберкулозния бацил на Кох (Mycobacterium tuberculosis ), кръстен на своя откривател – немски микробиолог. При търсене на ефективни средства за неизследвани заболяване, Роберт Кох, както и други изследователи от целия свят са провели многобройни експерименти, в резултат на което е създаден препарата туберкулин.

Въпреки очакванията, лекарството е безсилно в борбата с туберкулозата, но откриването му не е било напразно. През 1908 г., лекар от Франция Шарл Манту открил разлика в реакцията на здравите и болните от туберкулоза хора, в които е въведено лекарството.

С откриването му се поставя началото на използването на протеин пречистен дериват като тест за наличие на опасните микроби в организма – съкратено ППД, както и метод за научни изследвания, наречен тест на Манту.

Годишният тест на Манту представлява въвеждането под кожата на бебето на малки дози туберкулин и проследяване на реакцията на организма към тази процедура. На мястото на инжектирането на пробата може да се получи леко възпаление, дължащо се на наличието на активни лимфоцити. Именно те са отговорни за туберкулозния имунитет, и тяхното количество оказва влияние на получената реакция.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

След като изминат 72 часа от прилагането на лекарството, лекарят изследва мястото на инжектиране и прави своята преценка. Резултатът зависи от наличието или отсъствието на възпаление и от размера на уплътнението.

След раждането на бебето на четвъртия или на седмия ден, то се инжектира с ваксина БЦЖ, предназначена да създаде имунитет срещу туберкулозата. Точно една година по-късно се провежда първият тест на Манту, която показва поведението на имунната система на детето, как тя отговаря на туберкулозна инфекция. Ако пробата Манту се проведе по-рано, преди бебето да отпразнува първия си рожден ден, тя няма да даде правилен резултат. Тя се провежда по-късно всяка година, до достигане на 14-годишна възраст.

Ако ваксинацията с БЦЖ не е успешна по различни причини – ако не е била направена навреме, не се колебайте да я направите, тя зависи от реакцията на Манту. При отрицателен резултат се потвърждава липсата в организма на туберкулозни бацили, и показва, че ваксинацията с БЦЖ е уместна. При положителен резултат, ако той е в нормални граници, се потвърждава, че има бацили на Кох и че имунната система е спечелила победа над тях. В този случай няма нужда от извършването на ваксинацията, но тестът на Манту е желателно да се насрочи годишно по график.

Тестове на Манту и кога те могат да бъдат повод за притеснение за родителите.

Три дни по-късно след инжектирането на препарата, лекарят ще прецени резултата. Ако родителите са нетърпеливи могат да го направят по своя собствена преценка, за да се успокоят и да не се притесняват излишно. Има няколко възможности за теста на Манту.

Отрицателен тест на Манту при деца.

Отрицателен тест на Манту се счита, ако се окаже, че размерът на уплътнението е не повече от 1 мм, и няма зачервяване около него. Родителите могат да бъдат спокойни, бебето има абсолютно нормална реакция. Това означава, че организмът му не е имал контакт с опасните туберкулозни бактерии и няма следователно изработени специфични антитела.

Положителен тест на Манту при деца.

Методът за оценка на положителен тест на Манту при деца, определя дали детската имунна система реагира адекватно на опасност. За опр4делянето на резултата при оценката, се измерва  уплътнението на мястото на инжектиране, което трябва да от 5 до 15 милиметра. Това означава обикновено, че след БЦЖ ваксинацията имунната система реагира адекватно на опасност. Ако бебето не разполага с ваксинация, тази реакция може да сигнализира за присъствието в него на туберкулозен бацил.

Не е нужно родителите веднага да изпадат в паника, този факт не е посочил, че детето е болно и че се нуждае от спешно лечение в болница. Просто при определени условия бацилът, може да се активира, и тогава, вие се нуждаете от лекарска помощ. Поради това за тези бебета трябва да се прави наблюдение и ако е необходимо, да се заведат на педиатър.

Прекалено бурната реакция е тревожен сигнал.

Прекалено бурната реакция е тревожен сигнал.

Отклоненията от папула с размер 5-15 мм предупреждавал за възможна опасност за пациентите в три рискови групи:

– Група с висок риск – обикновено такива пациенти са ХИВ-позитивни, контактували са с туберкулозно болни, и са с данни за туберкулоза от рентгеново изследване, имат срив в имунната система, били са агресивно лекувани с кортикостероиди;

– Група със среден риск – повечето са живеещи в социални домове, ученици, затворници, деца на възраст под 4 години, посещавали държави със зони на туберкулоза, тежко болни – с рак, левкемия, диабет, бъбречна недостатъчност, претърпелите гастректомия, хора с понижено тегло доста под нормата.

– Група с нисък риск – други пациенти, които не принадлежат към предишните две групи.

Фалшив положителен Манту тест при деца.

Фалшивият положителен тест е в състояние да изплаши майката до смърт, въпреки че причината може да е грешка в грижите на мястото на инжектиране. Въпреки това, за по-точна диагноза, както и в случай на положителна реакция, бебето трябва се заведе на TB специалист за консултация и по-нататъшно разследване.

Фалшив отрицателен Манту тест при деца и възрастни.

Имунната система на хора живеещи с туберкулоза, през годините не реагира на инжектирания туберкулин. В този случай говорим за фалшиво-отрицателни проби.

Съмнителен Манту тест.

Съмнителен се счита отговорът, когато се наблюдава зачервяване на кожата или увеличаване на папулата до 4 мм. Годишният мониторинг трябва да продължи и ще се направи правилният извод. До тогава майките не трябва да се притесняват.

Внимание! За правилно измерване се взема само размерът на образуванието без  зачервения участък около него.

Резултатът на Манту тест при децата може да се влияе от много фактори – изтощение, наличието на паразити, прекарани заболявания, алергии. Поради той трябва да се направи не по-рано от един месец след всяко остро заболяване и отстраняване на карантина в детската градина. Също така се приема, че положителен Манту тест в рамките на първите три години от живота е явление, което е доста валидно и свързано с БЦЖ ваксинацията. Той постепенно намалява и идва до нула. Ако до 7 години Манту тестът е отрицателен – извършва се повторно ваксиниране с БЦЖ.

Грижи за теста на Манту при деца.

Манту тестовете ма деца  се правят в клиниката – лекарство се инжектира в ръката. За да получите най-правилния резултат, трябва да изпълните някои прости правила. Полученото „уплътнение“ (лека подутина, папула) не трябва:

– да се залепва лейкопласт върху него;

– да се намазва с друго лекарство, крем или водороден пероксид;

– да не се облича детето с тесни дрехи или да се слага превръзка;

– при случаен контакт с вода или друга течност, – просто леко го забършете.

Желателно е да се премахне от диетата бебешките продукти, които могат да причинят алергии – шоколад, лимони, портокали.

Какво трябва да знаем за теста Манту.

Екстрактът от микобактерии (това са туберкулозни организми), се нарича – туберкулин. Казано по-просто, той е продукт на микроорганизми, които не съдържат никакви живи или убити туберкулозни пръчки. Ето защо, лекарството е абсолютно безопасно за децата, казват специалистите. Те не могат да се заразят или да причинят заболяване. В състава на Манту има две туберкулинови единици.

Основно пробата Манту се прави на деца, в повечето случаи на туберкулозата при възрастни се диагностицира с други налични методи:

– използване на годишния изследвания флуорография;

– благодарение на рентгенограма;

– изследване на храчките за наличие на Mycobacterium на туберкулоза;

– допълнително помага общ тест на кръвта;

– ако е необходимо се извършва образна диагностика.

До каква възраст се слага Манту тест? – За повечето деца до 16 години, но в редки случаи може и до 18 (а понякога и възрастните прекарват туберкулинова диагностика). Това е свързано с появата на болестта в даден регион или реакция на тест Манту, когато показанията се различават рязко (тест били са отрицателни и са станали положителни).

Колко пъти в годината може да направи тестът? Като правило може да се направи веднъж годишно, за да се определи честотата на TB. Но в случай на положителна реакция на туберкулин или опасни проби от туберкулоза той се повтаря. Той се провежда максимално три пъти годишно.

Колко често може да се направи Манту тест на дете? – Обикновено при положителен резултат при откриването – след няколко дни се прави инжекция. След това, ако е необходимо, детето или възрастния се изпраща на консултация при специалист по туберкулоза. Специалисти правят повече задълбочени проучвания с други методи.

Въвеждане на препарата интрадермално в предмишницата по време на детството. В изключителни случаи, за възрастните също в някои случаи се инжектират с туберкулин. Например, когато един човек е приет в болница със съмнение за пневмония, както и необходимостта да се направи диференциална диагноза за белодробна туберкулоза. В този случай, скоростта на реакцията Манту при възрастните е същата като тази на децата.

Има един много важен показател – чрез който лекарите могат да направят диагностика или да определят кои група пациенти включва детето. Какъв е този показател? – Една промяна в резултатите от извадката в посока на увеличаване в сравнение с миналата година. На детето ще се обърне внимание от лекарите, ако е налице значително увеличение на папулата.

Характеристики на теста Манту.

Освен морална подготовка за възрастни и обучение за предстоящото събитие да общуват с детето си за правилно поведение след поставяне на диагнозата, не е необходимо да се извърши специфично обучение. Но има моменти, които е желателно да се вземат предвид преди теста Манту. Има няколко въпроса, които възникват с родителите.

– Може ли детето да яде сладко преди и след процедурата по Манту? Няма хранителни ограничения преди, по време или след процедурата за диагнозата на туберкулоза. Същото се отнася и до използването на сладки ястия. Да, в много от тези продукти може да доведе до сърбеж на кожата, което се дължи на рязко увеличение на нивата на кръвната захар. Но за да се случи това, трябва да се ядат само десерти.

– Възможно ли е да се направи Манту при настинка на детето? Въпросът е двусмислен. Вие трябва да прецените според ситуацията. Ако хремата е симптом за развитие на остро инфекциозно заболяване – тестът Манту е по-добре да се отложи. В някои случаи, хремата е временна реакция към промените в околната среда (прекалено сух въздух, студен или влажен), тогава диагнозата се извършва.

– Ако детето има кашлица и сополи възможно ли е да се направи Манту тест? Няма ясно противопоказания за въвеждане на туберкулин при такива състояния. В изключителни случаи, Манту се провежда дори и при високи температури. Но, за да се избегнат фалшиви положителни реакции и в много случаи, за да не се предизвика бурна реакция от страна на родителите – временно може да се отложи инжектирането на туберкулин.

– Колко дни след теста Манту, могат да се направят други ваксини? Тестовете Манту се провеждат планирани. Винаги препаратът се прилага в съответствие с националната имунизационна схема, без отбелязани промени. Но в случай на прехвърляне на пробата или принудени повторни ваксинации, тестът може да се забави за няколко седмици.

– Колко време след заболяване може да се направи Манту тест? Всичко е индивидуално, в зависимост от заболяването и характеристиките на организма. Като цяло, както и всяка друга ваксинация, тя се прехвърля за две седмици, но може да има и други варианти.

Странични ефекти от теста на Манту при деца.

Като правило, на фона на скорошни заболявания или наличие на алергия може да се появи неочаквана реакция от теста на Манту. Ето какви са и симптомите, които обикновено се появяват изведнъж:

– висока температура, понякога до 40 градуса и треска;

– кожни обриви – могат да бъдат не само на ръката, но и в слабините, в задника, зад – коленете, по лицето;

– слабост;

– отказ да яде;

– сърбеж в областта на мястото на инжектиране;

– повръщане;

– главоболие.

При създаването на такава ситуация е необходимо да се свържете с лекар, който трябва да дойде в дома Ви, да разгледа детето и да назначи хистаминови препарати.

До каква възраст на децата правят Манту тест?

Прилагането на пробата да се започне на възраст от 1 година и се определя всяка година до достигане на 15-годишна възраст.

Алтернатива на тест на Манту.

Пробата за изпитване на Манту не е ваксинация, така че родителите могат да я откажат, ако желаят. Необходимо е внимателно да се претеглят всички „за“ и „против“ – защото от вашия избор зависи здравето на детето. Рискът от заразяване с опасната болест е реален, следователно, да вземете решение за отказ от тест на Манту, не е добре и по-добре е да се опитате да намерите алтернатива. В много частни клиники се прави специален кръвен тест – имуноглобулин AMG за туберкулоза. За това разбира се, ще трябва да се плати, но това е по-добре, отколкото да остане бебето само без защита срещу страшната болест.

Други диагностични техники.

Проба Пирк – кожен тест, който се осъществява чрез прилагане на повърхността на кожата на вътрешната предмишница капки от стар туберкулин Кох (ATC) и скарификация на кожата (извършване на разрези на повърхността на кожата, напромер при ваксиниране, при кожно-алергични тестове) чрез капките. След 48-72 часа, се прави преценка на локалната реакция. В момента пробата почти никога не се използва или много рядко, заради ниските стандарти в производството на проби (различни по размер капчици с различна дължина и дълбочина на драскотини и т.н.).

Завършен тест Пирк – модифициран тест Пирк. На вътрешната повърхност на кожата на предмишницата или предната повърхност на бедрото са прилагат капки с 4 различни разтвора туберкулин: 100%, 25%, 5% и 1%, и като пети контрол капка от 0.25% разтвор на карболовата киселина в 0,9% разтвор на NaCl, с които се приготвя р-ра туберкулин. Скарификацията на кожата се извършва, като се започне с референтния разтвор и завърши със 100% туберкулин.Четенето на локалната реакция се провежда след 48-72 часа. В повечето случаи, пробата се използва в педиатричната практика.

Наред с другите методи за диагностика на туберкулозата в някои региони с помощта на имуноензимен анализ (ИЕА), не извършва информация за заболяването и за инфекция. ИЕА разпознава антитела към туберкулозни микобактерии. Нейната висока информативна стойност е само в страните с ниско разпространение на инфекцията сред населението. Чувствителността варира от 68 до 90%, следователно остават недиагностицирани още много проценти.

Серологичните изследвания за туберкулоза са на базата на разпознаването на серумен имуноглобулин G (IgG) – антитяло, специфично за микобактериални антигени. Прилагат се методи, използвайки ензимно-свързан имуносорбентен анализ (ELISA).

Техниката на полимеразна верижна реакция (PCR) , която има изключително висока чувствителност (от порядъка на 1-10 микроорганизми) и висока специфичност. Методът на PCR може да подобри диагностиката на туберкулозата, което го прави бърз и евтин, но също така премахва спорни диагнози. Значително предимство на тази реакция е, че е в състояние да работи с малък на брой патологичен материал и получаване на резултатите от анализа в рамките на един работен ден. Особено силно преимущество на PCR е с предимството му при екстрапулмонарни форми на инфекция. Парадоксално е, че метода PCR все още не е взет за ТБ като официален диагностичен метод. За съжаление, в днешно време ситуацията е такава, че PCR резултатите трябва да бъдат задължително потвърдени от поне една от официално приетите техники или клинично.

Понякога тестът на Манту не се прави по медицински причини. Лекарят отказва да го направи, ако бебето има:

– кашлица и хрема;

– алергии;

– кожни заболявания;

– епилепсия;

– обостряне на хронични заболявания;

– остра инфекциозна болест.

Да не се прави тест на Манту на дете едновременно с други ваксини, в противен случай това може да доведе до фалшив положителен резултат.

Някои родители са чували за ново лекарство, което уж е заместител на теста Манту. Диаскинтест се появи преди няколко години и се използва успешно при диагностика на туберкулоза. Все пак това е просто още един начин да се направи проучване, в никакъв случай не замества отдавна доказания метод. Лекарството не е в състояние да оцени дейността на имунната система след ваксинация с БЦЖ, не може да се разбере от него дали има необходимост от повторна ваксинация през следващите седем години, и не реагира на микобактериите по говедата.

Освен това, ако тестът на Манту е положителен още на етапа на въвеждане на бацила на Кох, а Диаскинтест отговаря само на активацията на бацила в организма и на промени в лимфните възли и белите дробове. Когато става въпрос за страшната и опасна болест, не губете ценно време. Ето защо в световен мащаб Манту тест се използва за масов скрининг.

Вреден ли е тестът Манту?

Експертите казват, че тестът е абсолютно безвреден.

Основните претенции вредност са показанията за фенол, който е в състава на пробата. Фенолът наистина е токсин. Но количеството, което се инжектира в пробата с туберкулин е много малко (0,00025 грама), така че не изглежда да има някакво въздействие върху здравето.

Фенолът е естествен метаболит: образува се в тъканите в резултат на бактерии в червата. Това вещество се съдържа в много храни. При влизането на фенол в кръвта, той се разлага в черния дроб, и се екскретира в урината. Дневното извеждане от тялото е от порядъка на 0.1-0.15 г метаболитен фенол. Това е няколко стотин пъти повече от получавания с туберкулиновия кожен тест за едно лице

Медицинското използване на фенол в ниски концентрации е оправдано.

Правила след инжектиране на Манту тест.

Както и при въвеждането на ваксини в организма, има някои правила, които е желателно да се извършват, за да бъдат точни резултатите.

– Възможно ли е да се ходи след манту? Да, можете да, ходенето не е противопоказано, а напротив, трябва да се ходи. Туберкулиновата диагностика – това не е натоварването върху имунната система, а е един вид тест за болестта.

– Какво ще се случи, ако се почешите на мястото на Манту теста? Това не трябва да се прави – всяко съществено влияние върху мястото на приложение на лекарството ще доведе до фалшив положителен резултат. Триене, носене на груби дрехи, които се допират до папулата води до същите изводи – противопоказано е.

– Може ли да се измие детето след манту? А какво би станало, ако папулата с Манту се намокри още през първия ден? Ако просто се намокри, най-вероятно, нищо няма да се случи. Но ако си миете ръцете и втривате на мястото на инжектиране на туберкулин, дори и с мека гъба, докато се сресване, след това реакция на организма, няма да чака. В този случай, не се изненадвайте, ако расте папулата на Манту на детето, защото се получава условие за алергичен отговор за него. Същото нещо може да се случи, ако използвате сапун, за да си измиете ръката на река или езеро – водата там често съдържа частици от кожни дразнители, и перилните препарати също могат да бъдат алергенни. Това означава, че е необходимо да се съобрази с много условия, така че след измиване реакцията да е правилна. Затова лекарите препоръчват избягване на водата през това време.

– Нужно ли е да се спазва специална диета с ограничаване на определени храни? – Това не е необходимо. В края на краищата, от продуктите няма да се отрази наличието на туберкулоза в организма. Никаква специална диета не помага да се направи правилната диагноза.

В допълнение към очакваната реакция, под формата на папули в областта на приложение на лекарството, понякога тялото на детето реагира различно. Важно е да се помни, че Манту – това не е ваксиниране. Основната реакция, която трябва да се извърши – е появата на пъпка.

Но има и други реакции.

– Алергичната реакция на тест Манту е възможна, както при всяко друго лекарство. В този случай, повторната проба, и ваксинацията са забранени, а детето в същото време се наблюдава и изследва по друг начин.

– Може ли тест Манту да се слага след треска? Освен това има и такава реакция, но за да се определи причините трябва да се помисли за много фактори: дали признаците на остра респираторна или друга инфекция се появяват в детето преди теста Манту, дали някой е болен в момента от семейството на детето; причината може да не лежи в диагнозата на туберкулоза.

– Понякога усложнения след Манту тест на дете се приписват на туберкулозна инфекция, но това не е така, защото, както е споменато по-горе – туберкулинът не е сред препаратите, които съдържат живи или атенюирани микроорганизми – това е само един продукт на микобактериална дейност. Инфекцията в този случай е вероятно да се случи много по-рано.

– Страничните ефекти са Манту нарушения на съня, умора, главоболие, обрив по кожата, загуба на апетит, това, което се случва, когато се слагат инжекции, така че не трябва да се страхувате, защото тези състояния са временни. Но вие трябва незабавно да се обадите на бърза помощ по време на развитието на анафилактична реакция.

Много реакции са случайни, тъй като се причиняват поради баналното безхаберието на родителите на детето или на здравния работник. Ето защо, ако на едно дете се съобщава, че след няколко дни в училището ще се провежда Манту тест – просто внимавайте за вашето дете.

Какво да не прави?

– Кога не може да се направи Манту тест на дете? Ако при предишното инжектиране на туберкулин е имало алергична реакция, дори под формата на широко разпространена уртикария. По това време, реакцията на организма в резултат може да бъде катастрофална. Необходимо е да се предупреди санитарят, който е бил миналата година, тъй като медицинските сестри, често се сменят, и записът може да бъде случайно загубен.

– Може ли при настинки да се направи Манту тест? Ако това е рутинна диагностика – по-добре да се изчака, докато не бъде излекувано детето, но съвсем не може да се откаже, защото тестът Манту се извършва в интерес на детето. В извънредни ситуации, пробата се извършва дори при влошаване на хроничните заболявания на кожата.

– При нормални условия, високата температура, острите заболявания, обострянето на хроничните инфекции – това е временно противопоказание за теста Манту.

Възможни диагностични затруднения с Манту теста.

Много родители се чудят дали тази диагноза е необходима, защото, за да получите добри резултати трябва да се съобразяват с много условия:

– папулата не трябва да се мокри;

– да не се търка;

– да не се драска мястото на инжектиране на туберкулин.

Манту – какво представлява и странични ефекти.

Манту – какво представлява и странични ефекти.

По време на теста Манту следете отблизо детето, защото то не винаги може да се опази, особено, ако има много заети родители. Освен това диагностичният метод се разтяга във времето.

Всички тези проблеми водят до един разумен въпрос – дали е необходимо да се изложи на такова страдание едно дете? Да, без тест Манту не може да се установи дали опасният бацил е в тялото на детето. Тестът Манту – това е само предпазно средство за децата за диагностика на туберкулоза. Необходимо е да се знае ясно времето, когато тялото на детето за първи път е изложено на туберкулозен бацил за адекватна и бърза реакция.

Туберкулозата е нелечима, болестта в организма се отразява на всяка система. Усложненията понякога плашат дори здравните специалисти. Ето защо, една малка инжекция веднъж годишно е нищо в сравнение с възможността за инфекция.

Манту тестът все още си остава един от най-ефективните и относително безопасни методи за определяне на заболяването туберкулоза. Малки диагностични недостатъци не намаляват нейните реални заслуги.

Манту за здравна книжка.

Задължителен туберкулинов кожен тест Манту се изисква само за нова здравна книжка. Отменят се ежегодните тестове за работещите в здравните изисквания към работещи в детските заведения, водоснабдителните обекти, специализираните институции за деца и възрастни, в предприятията за производство или търговия с храни, фризьорските, бръснарските и козметичните салони.

Това бе публикувано в Държавен вестник от 12.02.2013 г. бр. 14 и е ново изменение и допълнение на по-старата Наредба № 15 от 2006 г. Няма да се прави споменатият тест и при подновяване на здравна книжка. Изискването от 1012 г., което изискваше Манту тест е отменено през 2013 г.

Другото нововъведение обаче от есента – за други носители на на шигели, ентеропатогенни Ешерихия коли, салмонели, и на коремен тиф се изискваше само преди постъпване на работа. Бактериологичното изследване остава в сила при подновяване на здравната книжка.

Манту цена.

Цената за поставяне на Манту тест е поне 5 лева за София в Диспансера по белодробни заболявания като се заплаща при отчитане на пробата. Той може да се направи и при личния лекар, където цената можете да попитате за цената. Общо взето цената е около 5-6 лева, а издаването на нова лична здравна книжка с всичките изследвания е 18 лева.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Манту – какво представлява и странични ефекти

  1. Пишете, че мантуто не е ваксина и може да,се откаже от родителите. Моля пояснете! Педиатрите се уповават на имунизационния календар и задължават за биенето на манту на посочената в календара възраст на детето.

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *