Пригответе си много приятно и здравословно сладко от дренки

Всичко, приготвено от този плод – вино, сироп или сладко от дренки – е много полезно и вкусно

Дренките са един много полезен и вкусен плод, от който може да си приготвите различна зимнина. Сок, сироп, вино и сладко от дренки ще ви помогне през зимните месеци и ще ви зареди с енергия и здраве, тъй като дори и обработени, дренките запазват всички свои лечебни качества.
Преди време ви представихме как да си направите сироп от тях, а сега е време да си запишете рецепта и как се прави сладко от дренки.

сладко от дренки

Всичко, приготвено от този плод – вино, сироп или сладко от дренки – е много полезно и вкусно

Почистват се един килограм дренки от костилките, плодът се слага в цедка и два пъти той трябва да бъде залят с вряла вода, а веднага след това със студена, за да спре процеса. След това в рецептата за сладко от дренки така попарения плод се изсипва в тава заедно с килограм захар и една чаена чаша вода. Сместа се слага на огъня и се бърка леко и внимателно с лъжица, докато се разтопи захарта. Сладко от дренки се вари до сгъстяване на сиропа, след което се прибавя едно пакетче лимонтузу или лъжица винен оцет. След около 5 минути сласко от дренки се свала от огъне и се обира внимателно пяната. Готовият продукт се насипва в бурканчета и се затваря добре.
Ако искате, вместо сладко от дренки, може да си приготвите и желе от този толкова полезн и вкусен плод. При него измитите дренки се заливат с вода, докато тя ги покрие, а после се варят. Сокът се прецежда и към него се добавя захарта. Желето се вари на силен огън до сгъстяване на сиропа. Преди да се свали от огъня добавяме и лимонената киселина. Още топло желето от дренки се изсипва в съда, в който ще се съхранява.
Ако са ви останали още плодове, може да си направите освен желе и сладко от дренки и вино.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *