Белтък в урината: опасно ли е?

Профилактичното изследване констатира белтък в урината. Причини за белтък в урината.

Обикновено наличието на белтък в урината е признак, че нещо в организма не е както трябва.

Възможно е да става дума за сериозно заболяване – но може да се появи и при силна настинка или емоционален шок.

Белтъците (протеините) са сложни природни макромолекулни структури.

Протеините са включени във всички процеси, които стават в човешкото тяло и играят важна роля в живота на клетките и в образуването на клетъчните структури.

От белтъци са съставени ферментите (ензимите), които – като биологични катализатори – ускоряват всички биохимични процеси в организма.

Изследването на урината, което задължително включва проверка за наличие на белтъчини, широко се използва за диагностични цели и е важен лабораторен признак за бъбречно заболяване.

Появата на белтък (протеин) в урината се нарича протеинурия.

белтък в уринатаПо-рано се използваше терминът “албуминурия“, но след това се оказа, че този термин не е точен тъй като с урината се отделя не само албумин, но и глобулин.

Нормално е протеин да не се открива при общо изследване на урината.

Но малко количество белтък може да се появи в урината и на здрави хора и това не е свързано със заболяване.

Подобна протеинурия може да се появи след прием на храни, богати на цели (неденатурирани) протеини (сурови яйца, сурово мляко и др.), след интензивно физическо натоварване, при простуда, нервно напрежение, алергични заболявания.

Слаба поява на белтък в урината може да бъде отбелязана и при повишена телесна температура и след прекарана инфекция.

Протеинурия често се наблюдава и при новородените през първите дни от живота им. Дори и с прехранване на бебето в урината може да се появи малко количество белтък. Тези видове протеинурия са преходни и не се нуждаят от лечение.

Белтък в урината може да бъде открит също така след като в урината попадне вагинално течение или менструална кръв.

Протеинурията може да бъде причинена от бъбречни заболявания, като пиелонефрит, остър и хроничен гломерулонефрит, нефропатия при бременни и др., или от заболявания на пикочните пътища – например, на пикочния мехур, уретера, на простатата.

Фигурин билкови таблетки за отслабване при менопауза

Концентрацията на белтък в урината от една проба не дава представа за абсолютното количество на загубата на протеин, затова се прави изследване в рамките на едно денонощие (обикновено не повече от 150 мг/денонощие).


 

Белтък в урината при бременност

белтък в урината при бременностОткриването на протеин в урината в началото на бременността може да бъде признак за скрита патология на бъбреците, съществувала у жената преди бременността. В този случай протичането на цялата бременност трябва да бъде наблюдавана от специалисти.

Наличието на малки количества белтък в урината по време на втората половина на бременността може да се дължи на механично притискане на бъбрека от увеличаващата се матка.

Но е задължително да се изключи наличието на бъбречно заболяване и гестоза (прееклампсия) при бременните.

Прееклампсията е сериозна патология на бъбреците, която в крайна сметка може да доведе до нарушение на функцията на плацентата: на плода не се подава достатъчно количество кислород и хранителни вещества.

Наличието на белтък в урината по време на бременност може да бъде произволна находка в един от анализите.

Но ако протеинът в урината по време на бременност се открива непрекъснато, консултацията с лекар е задължителна.


 

Подробности за белтъка в урината

белтък в урината Едно от отклоненията в общото изследване на урината е наличието на протеин.

Белтъчният състав на урината се установява по-прецизно чрез биохимично изследване на урината.

Това състояние се нарича протеинурия или албуминурия.

Нормално е да няма протеин в урината, въпреки че някои физиологични състояния се съпътстват с временно наличие на незначително количество белтък (физиологична протеинурия).

Бъбречният филтър обикновено не пропуска големи (високомолекулярни) протеини, а малките (нискомолекулярни) се реабсорбират (абсорбират се обратно в кръвта от първичната урина) в бъбречните каналчета (тубули).

Въз основа на това, може да се определят основните причини за появата на белтък в урината: увреждане на гломерула и на тубулите.

Освен това белтъкът в урината може е резултат на възпаление (поради слуз, левкоцити, бактерии, еритроцити), както и при инфекциозни и злокачествени процеси в бъбреците и пикочните пътища.

 

Протеинурията (П) бива няколко вида:

 • Физиологична (функционална) албуминурия. Появява се на фона на различни естествени промени в организма и бързо отшумява след отстраняването на факторите, които са я причинили.
 • Физическа протеинурия – развива се след тежко физическо натоварване; свързана е с незначителна хемолиза и появата на хемоглобин в кръвта (хемоглобинурия).
 • Алиментарната протеинурия се появява след консумация на големи количества храна, богата на протеини.
 • Ортостатичната протеинурия се развива вследствие на дълъг престой в изправено положение (ходене, продължително стоене) и изчезва, когато се премине в хоризонтално положение. Смята се, че този вид на албуминурия е свързан с нарушение в притока на кръв в бъбреците и наличие на лордоза на гръбначния стълб, когато вертикалното положение притиска долната куха вена. Друг механизъм е отделянето на ренин вследствие на намаляване на налягането в изправено положение.

Възможни причини за белтък в урината

 • Хипотермия
 • Слънчев удар – продължително излагане на слънце с възпалителни промени в кожата
 • Емоционална протеинурията (П) – развива се на фона на ясно изразен стрес.
 • Палпаторна П – белтък в урината може да се появи след палпация на бъбреците
 • Централна протеинурия – възниква след сътресение на мозъка или епилептичен припадък

Патологичната албуминурия се развива на фона на различни патологични процеси с бъбречен или извънбъбречен произход

Бъбречна албуминурия:

Гломерулната протеинурия се развива, когато е повреден гломерулният апарат: гломерулонефрит, бъбречна амилоидоза, диабетна нефропатия, хипертония, стагнация на бъбреците (хидронефроза).

Тръбна протеинурия (тубулярна) – причинява се от увреждане на гломерулния апарат на бъбреците: остър пиелонефрит, хроничен пиелонефрит, остра тубулна некроза, интерстициален нефрит, отхвърляне на трансплантиран бъбрек, генетични тубулопатия.

Извънбъбречна албуминурия:

Пререналната протеинурия се развива, когато в кръвта се появява огромно количество нискомолекулярен белтък, който се филтрира от бъбреците, а гломерулният апарат не успява да го реабсорбира: миелом (появява в урината Bence-Jones протеин), изразена хемолиза (например, хемолитична анемия – хемоглобин в урината), рабдомиолиза (миоглобин в урината), миопатия (миоглобин в урината), моноцитна левкемия (лизозим в урината), заболявания, придружени с висока температура.

Инфаренална протеинурия (отделителна) – белтъкът в урината се дължи на възпаление на компонентите (слуз, бели кръвни клетки, червени кръвни клетки, бактерии): пиелонефрит, цистит, уретрит, простатит, камъни в бъбреците, тумори в бъбреците и пикочния мехур, туберкулоза на бъбреците.

В зависимост от количеството на белтъка в урината се различават:

 • Лека протеинурия (П) – количеството на белтъка не надвишава 1 г /денонощие
 • Умерена П – количеството на белтъка е 1-3 г /денонощие
 • Силна AP – количеството на белтъка е над 3 г /денонощие (или 0.1 г или повече за денощие на килограм телесно тегло).

Както се вижда, наличието на белтък в урината може да е знак за достатъчно сериозно увреждане на бъбреците и/или на пикочните пътища, както и за някои други заболявания, които не засягат пряко пикочно-половата система.

Enjoyed this post? Share it!

 

Един коментар по “Белтък в урината: опасно ли е?

 1. От известно време забелязвам че в урината ми има пяна,не усещам болки.На какво се дължи това

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *