Помогнете си с масло от вечерна иглика – кралският лек срещу много болести

Масло от вечерна иглика Прим ойл, латинско име. Състав, свойства, действие. Приложение, ползи. Прием, дозировка: за пиене, за мазане. Странични ефекти, противопоказания. Цена. За забременяване. При бременност. Отслабване. Кисти. Щитовидна жлеза, хашимото. Хормони. Менопауза. Акне. Диабет. Мастопатия. Рак на гърдата. Овулация. Миома. Астма. Косопад. Капсули, таблетки, крем. За мъже. За деца. Черен дроб. Холестерол. Артрит. Имунитет. Високо кръвно, след инсулт, инфаркт. Тромбофлебит.

Масло от вечерна иглика Прим ойл, латинско име.

Красивото цвете вечерна иглика е родом от Северна Америка и принадлежи към семейство Onagraceae и към род Oenothera, в който има около 145 вида тревисти и цъфтящи растения. Тя се е използвала много отдавна от индианците заради нейните лечебни свойства, с когато научили за нея европейските заселници, те я преселили и в Европа.

Билка вечерна иглика - Oenothera biennis

Билка вечерна иглика – Oenothera biennis

За първи път това станало през 1614 г., когато от Вирджиния били пренесени първите растения не само вечерна иглика, но и от рода Oenothera в Падуа и са били описани от английския ботаник Джон Годиер в 1621 г. С култивирането си в Европа тя става популярна сред билкарите като, ”кралска билка лек за всичко”, заради лечебните си свойства.

От тогава тя е била използвана срещу различни болести. Някои видове от този род сега са натурализирани в различни части на Европа и Азия, и могат да се отглеждат дори и далеч на север до 65 ° северна ширина във Финландия. Билкарите смятат листата заедно с кората по ствола, цветовете и маслото от семената за най-ценните части. Те са били използвани за терапия на стомашно-чревни разстройства, магарешка кашлица и астма. Чай, направен от корените се използва също при лечението на затлъстяване. Много съвременни билкари използват екстракт от билката при кашлица като средства за защита. Много са я прилагали и като мехлем за лекуване на рани.

Латинското название на красивата вечерна иглика е Oenothera biennis. Родовото име Oenothera произлиза от гръцките oinos, което означава „вино“ и Тера има смисъл на „лов“. Тя е от семейство Onagraceae (Върбовки). Известна е и с имената Вечерна роза, Кралски лек за всичко (панацея, кралска билка), Нощна свещ, Дивото цвете на Европа, Билка нощна върба, Пупулка, Върболика, Лапулка, Слънчева капка, Свещица, Вечерна звезда. Нейните яркожълти цветове се отварят при здрач и оттам идва името й вечерна иглика. Тогава се и опрашват от насекомите, които се ориентират по лекото им фосфоресциране, което е видимо само за техните очи.

Корените са били използвани да се потапят във вино като са били накисвани в него. Народните вярвания са били, че яденето на корените ще позволи на човек да опитоми диви зверове и че се увеличава апетита на човек за вино. Също така се вярвало, че вечерната иглика контрира ефекта от пиенето на много вино. Индианците мажели с масло от билката, за да не могат животните да ги подушат, когато се приближават при тях по време на лов.

Масло от вечерна иглика Прим ойл

Масло от вечерна иглика Прим ойл

Маслото от билката марка Прим ойл съдържа 10% гама-линоленова киселина, съкратено GLA и само то е с толкова голямо количество на ценната за организма омега-6 мастна киселина, която е от ненаситените, от продуктите продавани на пазара. Произвежда се по специална технология, която гарантира извличането и запазването на качествата му. Към него е добавен и витамин Е, който го предпазва от окисляване и освен това също е полезен за тялото като антиоксидант, а притежава и други полезни за здравето свойства. Комбинацията от маслото  и витамин Е представлява мощен антиоксидант.

Състав, свойства, действие.

Билката е изследвана внимателно, докато в Германия през 1919 г., в съдържанието й в семената е открита гама-линоленова киселина (GLA). Други мастни киселини открити в нея са алфа-линоленова киселина (ALA) и в по-малки количества – палмитинова, стеаринова и ейкозенова. Двете GLA и ALA са омега-6 ненаситени мастни киселини и са много полезна за организма. Документирано е, че за пръв път GLA е извлечена от семената на вечерна иглика.

Тези важни за организма мастни киселини не се произвеждат от тялото и трябва да се набавят чрез храната. Те подпомагат намаляването на болката и възпалението. Взети вътрешно, маслото има ефект за понижаване на кръвното налягане и за предотвратяване на образуването на тромбоцити. То се препоръчва за лечение на цироза на черния дроб и най-често се приема за предменструални проблеми.

Маслото от семената на красивата билката е богато на важни микроелементи и витамини, на биологично активни вещества има силно антиоскидантно действие, помага за възстановяване на клетките на имунната система, осигурява вещества, сред което са и простагландините, играещи важна роля за производството не хормоните пролактин, естроген и прогестерон.

“Фигурин

Гама-линоленовата киселина е изходна съставка за синтеза за простагландини тип Е1, който пр4едставлява – хормоноподобни действащи противовъзпалително. Гама-линоленовата и алфа-линоленовата киселини са главни съставки на маслото от семената на цветето вечерна иглика. Те са от голямо значение за структурата на клетките и подобряват еластичността на кожата и затова маслото се използва за лечение на различни кожни заболявания. Също така те помагат за регулиране на нивата на хормоните, чрез което свойство са полезни при предменструални проблеми, мигрена, главоболие, за предпазване от рак на гърдата.

Приложение, ползи.

Маслото е полезно за употреба при кожни проблеми като екзема, псориазис, атопичен дерматит, суха кожа, розацея, акне, възпаления и обриви по кожата. То видимо подобрява състоянието на вашата кожа, облекчава подуването, сърбежа и зачервяванията, намалява изсушаването й. При акне неговата употреба намалява пъпките, получени от възпалението на кожата. Употребата на GLA при страдащи от дерматит, екзема, псориазис и други кожни заболявания и състояния може да намали употребата на стероидни кремове и други противовъзпалителни медикаменти, с което си спестяваме техните странични ефекти.

От маслото от вечерна иглика има полза за състоянието и на ноктите и косата, за намаляване на главоболието, болките в гърба и гърдите, при диария, запек, гадене, проблеми с уринирането, за предменструален синдром и други подобни проблеми, за щитовидната жлеза, астма, мастопатия, ревматоиден артрит, сърдечни и чернодробни болести, затлъстяване, безплодие, грип, настинка и други. От физиологична гледна точка то е полезно при депресия, чувство за безпокойство, агресивност, алкохолизъм и т. н. apteka.framar.bg

Помогнете си срещу много болести с масло от вечерна иглика

Помогнете си срещу много болести с масло от вечерна иглика

Прием, дозировка: за пиене, за мазане.

При менопауза се препоръчват 2 капсули дневно с по 500 мг масло от вечерна иглика Прим ойл, които са достатъчни за нормализиране на баланса на хормоните в организма. За предменструален синдром се пият 4 капсули, от 5 до 10 дни преди събитието. При кожни проблеми като акне, екзема, дерматит, чувствителна, суха и дехидратирана кожа се пият по 4 капсули дневно, както и за други болестни състояния на кожата. Препоръчва се заедно с пиенето на капсули да се прилага и външно масло от билката, взето то същите капсули, ако не се намира мехлем за мазане с нея.

В случай на алергии се пият по 4 капсули дневно, а за поддържане – по 1-2 капсули.

При проблеми с репродукцията се вземат по 4 капсули за деня с повече течности. Това се прави от времето на менструацията до овулацията, след което се прекъсва и се започва употребата им от първия ден на следващата менструация.

За всички състояния капсулите се вземат половин час след хранене. За да има по-добър ефект се препоръчва поне 3 месеца редовна употреба на таблетките.

В козметиката полезното масло от кралския лек намира приложение като крем за мазане на кожата като я подхранва и подмладява. herbamedicabg.com

Странични ефекти, противопоказания.

Рядко се случва да се почувства гадене, болки в стомаха и главата или разстройство. Лекът не трябва да се ползва при епилепсия, защото припадъците може да се увеличат. Не се комбинира с някои лекарства за шизофрения, защото променя тяхното действие и е възможно да се стигне до припадъци също. Не се препоръчва при болести на кръвта, не е подходящо за ползване, ако вземате лекарства като аспирин за разреждане на кръвта, при бременност и кърмене. Противопоказан е да се употребява след прилагане на анестезия до 2 седмици след това.

Цена.

Предлаганата цена за Прим ойл с 60 капсули по 500 мг в опакова от apteka.framar.bg на HERBA MEDICA  е 14.70 лв..

Друго предложение е 90 капсули по 500 мг на НАТУРАЛ ФАКТОРС предлагано от същата аптека е за 50.10 лв..Продуктът е с намалено съдържание и затова се препоръчва по 4-6 капсули на ден.

Друга фирма е SRI SRI AYURVEDA с 39 капсули по 500 мг. Предлага се на цена 42 лв. от apteka.framar.bg.

От herbamedicabg.com предлагат масло Прим ойл на цена 17.40 лв. за 100 капсули по 500 мг в опаковка.

От biomall.bg предлагат 60 капсули по 1000 мг в опаковка за 19.90 лв.

За забременяване.

За по-лесно забременяване полезното масло от Вечерна роза действа като помага на цервикалната течност да бъде по-гостоприемна за човешките сперматозоиди. То влияе положително при дисбаланс на хормоните, за критическата възраст, при висок холестерол действа за понижаването му, облекчава други състояния и болести и т. н.

При бременност.

При бременност и за кърмачки не са правени изследвания и затова не се препоръчва. Ако много ви се налага да вземате таблетки с маслото в такива периоди, съветвайте се с вашия лекар.

Отслабване.

Ефикасното масло от красивата вечерна иглика е подходящо и за допълнение към диетите за отслабване. То помага за по-пълното изгаряне на мазнините, което го прави подходящо за тази цел. Освен описаните ползи за здравето, маслото е полезно за различни женски проблеми като предменструален синдром и т. н..

Помогнете си с масло от вечерна иглика – кралският лек срещу много болести

Помогнете си с масло от вечерна иглика – кралският лек срещу много болести

Кисти.

Маслото от вечерна иглика Прим ойл помага за редуциране на овариалните кисти. Много дами са вземали добавки – на Омега-6 мастни киселини с тези с масло от вечерна иглика – в продължение на много години, тъй като може да бъдат от полза с ПМС. Но вие можете да се окажете пренаситени с много Омега-6, а Омега-3 да не е достатъчно в тялото Ви. Някои госпожи комбинират различните Омега мазнини в добавките, защото те са чули, че имат нужда от един добър баланс на всички омега мастни мазнини.

Това е вярно, но трябва да се вземе предвид какви са вашите собствени нива и могат ли да бъдат на първо място. Не се препоръчва да се добавят в повече Омега-6, ако вече имаме достатъчно или в действителност твърде много в тялото си. Вие можете да си направите кръвен тест, ако смятате, че имате  вповече от тези мазнини, за да установите дали имате правилните нива на Омега 3 до Омега-6 в тялото си.

Щитовидна жлеза, хашимото.

Капсули с масло от вечерна иглика помагат и за щитовидната жлеза, при хашимото. На сайта hypothyroidmom.com се обяснява, че е полезен за щитовидната жлеза и че тези, които са го употребявали са имали полза от него. В коментарите по темата се обяснява, че страдащите от това заболяване се чувстват по-добре и тяхната коса е станала по-здрава, косопадът е спрял и вече не е чуплив косъма им. Една пациентка пише, че е вземала само по 1-2 капсули на ден.

Хормони.

За хормоните както споменахме вече маслото е полезно за балансирането им. Просто вземайте от него по определената доза и за времето, за което е препоръчано. Гама-линоленовата киселина подсигурява на организма простагландините, които са важни за синтеза на трита хормона прогестерон, пролактин и естроген. Освен това, трябва да се работи върху здравето на черния дроб, за да се гарантира, че излишните хормони се отделят.

Масло от вечерна иглика Прим ойл - помага за артрит, хормонален дисбаланс и други проблеми

Масло от вечерна иглика Прим ойл – помага за артрит, хормонален дисбаланс и други проблеми

Менопауза.

Приемът на маслото с гама-линоленовата киселина се препоръчва за облекчаване на симптомите и неразположенията на дамите в менопауза. За някои дами може да се окаже, че са в перименопауза. Това е повишаване на хормоналните изменения, водещи до менопаузата. Когато перименопаузата започва тя варира за всяка дама различно, но тя може да започне 10 години преди менопаузата.

Акне.

Популярното масло от вечерна иглика действа противовъзпалително и с това помага да се отстранят черни точки, пъпки и възпаления по кожата. Маслото има свойството да разрежда натрупваните мазнини по кожата и така възпрепятства появата му, а и на проблеми по кожата.

Диабет.

Маслото се прилага като допълнително лечебно средство при лечението на болестта. То може да помага за подържане на нормални нива на инсулина и да намалява усложненията от диабета като нарушение на периферната нервна система, което е характерно за диабета и по-точно за изтръпването и сковаността на крайниците. При опити върху мишки е установено, че се справя с диабетна ретинопатия и атеросклероза.

Мастопатия.

Благодарение на своите полезни мастни киселини, маслото от вечерна иглика оказва полезно въздействие за намаляване на възпаленията в женските гърди. То действа като отстранява или намалява образуването на бучки в гърдите (доброкачествени) наречени фиброкистична мастопатия.

Рак на гърдата.

Маслото действа положително за намаляване на появата на рак на гърдата. Това се дължи отново на полезните мазнини  в него и на влиянието му върху менопаузата при жените и на хормоналния баланс.

Овулация.

За дамите опитващи се да забременеят, свойствата на вечерната иглика помагат с това, че тя може да подобри качеството на цервикалната слуз, като я прави по-гостоприемна за сперматозоидите. Едно от главните предназначения на бъде гостоприемна и да поддържа в добра форма сперматозоидите стигнали до нея през фертилния период преди започване на овулацията. Когато настъпи  овулацията, в цервикса трябва да се увеличи намиращата с е в него слуз и да стане по-добро качеството й. Присъствието на слузта по време на овулацията е важно за плодовитостта.

Миома.

Хормоналните промени, причинени от менструалните цикли, бременността и менопаузата могат да доведат до доброкачествени фиброми на гърдата. Маслото от лековитата и красива вечерна иглика е популярно като полезно помощно средство при лечението миома. Вечерната иглика сега се отглежда за медицинска употреба и се ползва маслото й под формата на капсули. Вашият лекар най-добре може да Ви диагностицира сдали имате миома и да Ви предложи терапия с билки и медикаменти.

Астма.

За лечение на астма може да си послужите и с отвара или сироп от листата и кората на билката. Употребата им е полезна и за магарешка кашлица и за стомашно-чревни проблеми възникнали от функционален произход.

Косопад.

За косопада е необходимо първо да се установят причините и след това да се предписват терапии. Една от причините може да бъде хормоналния дисбаланс, а друга недостиг на хранителни вещества и т. н. Възможно е и проблеми с щитовидната жлеза да бъдат причина. Маслото от вечерна иглика помага като влияе положително за нормализиране на баланса на хормоните.

Капсули, таблетки, крем.

Първоначално използвани като диви цветя, сега красивата вечерна иглика се отглежда за медицински нужди и се приготвя маслото й за ползване под формата на капсули. Капсулите Прим ойл с билката вечерна иглика съдържа 10% гама-линоленова киселина. Това е висока концентрация на мастните киселини в семената й и според различни медицински и фармакологични източници, само то е с най-висока концентрация от всички подобни продукти. В капсулите обикновено се добавя и витамин Е.

Крем с масло от препоръчаната вечерна иглика за кожата се използва за дерматози, невродермит и псориазис, но само като козметично средство. Крем Нощна свещ съдържа масло от вечерна иглика, хитин, 5 % уреа, есенциали мастни киселини, висококачествен глицерин, комарин, хидролизирано парафиново масло, лимонено масло и трева, течен парафин и силиконово масло. Той подсилва клетките на кожата, пази и премахва бръчките и притежава ред други ползи за здравето й.

За мъже.

Есенциалните мазнини участват активно във формирането на важни простагландини, които осигуряват жизненоважните функции в нашите тела. Гама-линоленовата киселина  се произвежда в минимални количества в нашия организъм, но е с голямо значение за човешкото здраве, заради което е нужно да се снабдяваме чрез външни източници. Тя се намира в най-големи количества в билката вечерна иглика и затова е най-подходящ източник за тази нужда. Поради това то е полезно и за занимаващите се с фитнес.

За деца.

Гама-линоленовата киселина се съдържа и в майчиното мляко. Тя е много необходима за децата. При употребата на капсули с масло от уникалната билка вечерна иглика трябва да се внимава с дозата и да се ползват тези, които са предназначени за деца и да се пазят на недостъпно места от тях.

Черен дроб.

Употребата на добавки с масло от вечерна иглика е полезна за черния дроб и особено при увреждания свързани с пиенето на алкохол. Те подобряват здравето на черния дроб и стабилизират хормоналния баланс. Добавките с маслото ще подобрят работата на черния дроб, но ако е необходимо може да се вземат и други за пълното оптимизиране на функциите му, който играе роля в унищожаването на анормални клетки и чужди вещества, преди те да стигнат до кръвния поток. Това ще помогне да се усили и имунната система.

Холестерол.

Благодарение на съдържащите се в маслото на билката ненаситени и незаменими мазнини, то играе важна роля за понижаване на ”лошия” холестерола в кръвта. Отново за това допринася най-много гама-линоленовата киселина. Маслото действа и за предотвратяване на възпаленията в кръвоносните съдове и за тяхната гъвкавост, притежава също и антикоагулантни свойства.  Най-препоръчани са капсулите от Прим ойл, защото са с най-високо съдържание на тази мастна киселина и с най-добро качество.

Артрит.

Противовъзпалителните свойства на маслото са много полезни при лечението на артрит във всичките му форми като ревматоиден артрит и други. От една изследване в САЩ се доказа, че вземането всеки ден на гама-линоленова киселина, на която е богато маслото от полезната вечерна иглика за 6 месеца, намалява възпалението и болките в засегнатите стави. Затова се препоръчва всеки ден да се вземат всеки ден добавките, за които писахме по-горе за 6 месеца при артрит.

Имунитет.

Биологично активните вещества в маслото от изключителната вечерна иглика и в самата билка засилват имунитета и запазват малдостта. Тя е една от билките препоръчани за слаб имунитет.Билката вечерна иглика (Oenothera biennis) е многогодишно тревисто растение

Високо кръвно, след инсулт, инфаркт.

Добавките с масло от вечерна иглика, каквато е Прим ойл засилват диетичните промени, помагат за намаляване на холестерола в кръвта и на високото кръвно, ако имате такова и с това помагат за възстановяването след инсулт. Понижаването на кръвното не е във високи граници и рязко. Трябва да се внимава, ако пиете лекарства с цел разреждане на кръвта като аспирин и фарфарин. herbamedicabg.com

Тромбофлебит.

За ползата от лековитото масло от вечерна иглика при лечението и предотвратяването на тромбофлебит, няма точни документирани доказателства, но в сайта ehealthme.com се събират сведения и коментари на читатели, на които маслото от билката им е помогнало. Засега все още няма голям брой публикувани коментари за това, но несъмнено има няккава полза както за кръвоносните съдове, макар и не напълно да го лекува.

Enjoyed this post? Share it!

 

2 коментара по “Помогнете си с масло от вечерна иглика – кралският лек срещу много болести

  1. Фигурин билки за отслабване
  2. samo 4 dena pih po 3 kapsuli na den,povyrvaite mi pomogna mi.Ot godini stradam ot fibrokistozna mastopatiy,girdite vinagi me bolyt, i sa otekli ,no sega ima rezilta,opitaite ako imate sishtite problemi ima efekt.

  3. Наистина си е елексир, пия го от известно време по повод регулиране на хормони и предменопауза, страхотно облекчение. Не вярвях че е възможно да се усети след малък период но е факт. Препоръчвам го!

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.