Полип на матката – лечение, билки и народна медицина

Може ли да се забременее с полип на матката? Какви симптоми има заболяването, как се лекува, билки и народна медицина в помощ на лечението!

Съдържание на статията: Полип на матката. Симптоми на полип на матката. Причини за появата на полип на матката. Полип на шийката на матката. Полип на тялото на матката. Лечение на полипи на матката. Народна медицина при полип на шийката на матката. Билки за полипи на матката.

Полип на матката.

Неприятният полип на матката е кръгъл израстък на органа, приличащ на гъбички. Той се смята за доброкачествено образувание, т.е. не представлява заплаха за живота на жената. Но това не означава, че можете да откажете лечение, защото с времето полипът може да се превърне в злокачествен тумор. Но вероятността за това е малка, само 1-2%.

Полипите се появяват на вътрешната обвивка, която обвива маточната кухина (ендометриума) или вътре в цервикалния канал. Полипите могат да се формират на всяка възраст, започвайки от 11 години. Особено често те се появяват при жени преди менопаузата от 40 до 50 години.

Видове маточни полипи

Всички полипи се състоят от тяло и крака. Тялото е по-широко и масивно и с помощта на тесен крак, израстъкът е прикрепен към стената на матката. Ако кракът е дълъг, полипът може да виси във влагалището. Това се вижда по време на рутинно гинекологично изследване.

Има няколко типа полипи. Те са разделени по местоположение и структура.

В зависимост от това къде е разположен полипът:

– Полипите на шийката на матката са доброкачествени тумори с крака, който се намира на повърхността на цервикалния канал.

– Полипите на матката са доброкачествени под формата на възелче на вътрешната повърхност на органа. Най-често се появяват в горната част на матката.

Демир бозан 6 билки за нерви, които ще ви избавят от страхове и паник атаки

В зависимост от това от какви клетки се състоят полипите, те се делят на:

– Жлезисти полипи – в основата на жлезистите клетки. По-често те се срещат в ранна възраст. Те могат да изглеждат като кисти, пълни с течност. Обикновено се появява с ендометриална хиперплазия.

– Фиброзни полипи – състоят се от клетки от съединителна тъкан. Те са по-плътни. Излизат след 40 години преди климакса и в перидода на менопаузата, когато се появят хормонални промени.

Железисто-фиброзните полипи се състоят от клетки на маточните жлези и съединителната тъкан.

– Аденомните полипи (аденоматозни) – имат в състава си променени нетипични клетки. Най-често те се израждат в ракови тумори.

– Плацентарни полипи – възникват, в случай че след раждането в утробата има част от плацентата. От неговите клетки, могат да израстат полипи.

Симптоми на полип на матката.

Ето какви са признаците за развитието на маточни полипи:

– нарушения на менструалния цикъл – всеки месец, той става нередовен;

– силно кървене по време на менструация;

– отделяне на бяла слуз от лигавицата на вагината между менструациите (бяло течение);

– кървави отделяния след сексуален контакт поради травма от полипите;

– отделяне на кръв от вагината между менструациите;

– болки в долната част на корема при големи полипи;

– безплодие.

Но най-често полипите не причиняват никакви симптоми. Те се откриват случайно, по време на посещение на гинеколог или с ултразвук .

Какво представляват полипите? Това са малки възли от няколко милиметра до 3 см. В повечето случаи те са с диаметър не повече от 1 см. Полипите могат да бъдат единични или множествени. Те наподобяват пурпурни или жълтеникави малки цилиндри с пореста повърхност. През тънката си черупка, съдовете са ясно видими.

Откъде идват полипите? Учените не са разбрали досега напълно този въпрос. Но са предложили много теории. Основните причини са хормоналните нарушения и възпалителните процеси.

Какви процедури могат да идентифицират полип на матката? Най-достъпният и безболезнен метод е ултразвукът. Най-точните резултати се получават със сензор, който се поставя във влагалището. Но ако е необходимо да се проведе подробно изследване, лекарят може да предпише хистероскопия. При тази процедура, тънка тръба с камера в края се вкарва в маточната кухина. Използвайки същата апаратура, можете да вземете тъканни частици за преглед (биопсия). В някои случаи в матката се вкарват специални контрастни средства и се прави рентгенова снимка.

Причини за появата на полип на матката.

В наше време лекарите не могат да дават недвусмислен отговор на въпроса какво причинява появата на полипи. Има няколко версии.

– Хормонални нарушения. Високото количество естрогенни хормони в кръвта на жената причинява растежа на вътрешния слой на матката. Това може да се прояви под формата на полипи или равномерно пролифериране по различни места на лигавицата (ендометриална хиперплазия). Липсата на друг женски хормон – прогестерон води до факта, че полипите растат много активно.

– Съдов свръхрастеж. Ако по някаква причина съдовете са запушени или разширени, клетките на епитела започват да се размножават около него.

– Възпалителни процеси в гениталните органи (ендометриоза, цервицит). Когато има възпаление в матката, то в тъканите й има много имунни клетки – левкоцити. Те унищожават инфекцията, но същевременно причиняват растежа на ендометриални клетки.

– Аборти или неуспешни кюретажи. Лошо проведените медицински процедури могат да причинят ерозия и увеличен клетъчен растеж в определени области на маточната лигавица.

– Болести на жлезите с вътрешна секреция. Работата на всички жлези в тялото е взаимосвързана. Поради това нарушенията в щитовидната жлеза, черния дроб или надбъбречните жлези причиняват неправилно функциониране на яйчниците и прекомерно производство на полови хормони.

– Захарен диабет и високо кръвно налягане. Тези заболявания нарушават кръвообращението в малките капиляри. И когато клетките не получават кислород и хранителни вещества, те започват да се променят и могат да започнат да бъдат интензивно разделени.

– Превишаване на теглото. Доказано е, че мастната тъкан не се депозира само под кожата и в клетките на органите. Тя също може да произвежда хормони естрогени, които предизвикват растежа на полипите.

– Наследственост. Склонността да се развиват полипи в матката се наследява. Ето защо, ако майката има полипи, дъщерите й трябва да са особено внимателни за здравето си.

– Уседналият начин на живот води до стагнация на кръвта в тазовите органи. Матката и яйчниците получават по-малко кислород и това нарушава производството на хормони и размножаването на клетките.

– Приемането на тамоксифен. Това лекарство се използва за лечение на тумори. Той блокира рецепторите, които са отговорни за чувствителността към половите хормони. При някои жени това лекарство може да причини развитието на полипи.

Механизъм на развитие на полип на матката

Появата на полип на матката започва с факта, че работата на яйчниците е нарушена и отделят твърде много естроген в кръвта. Ако нормално този хормон контролира женското тяло само през първите две седмици от менструалния цикъл, сега той се произвежда без спиране. В резултат на това ендометриумът пролиферира. Неговите отделни области не се ексфолират през периода, но остават в матката. Така продължава за няколко цикъла, и на мястото се появява малък израстък. Постепенно съдовете и влакната на съединителната тъкан покълват в него – така се образува полипът.

Полип на шийката на матката.

Полипът на шийката на матката е вид туморно доброкачествено образувание, което се е развило на шийката на матката.

Към него принадлежи полипът на слизестата обвивка на органа. Той може да бъде на краче или на широка основа. Обикновено те са яркочервени, гладки, с размери до сантиметър.

Израсналият на краче полип на матката може да се покаже от външния маточен отвор или навътре към матката да пролабират. В по-малко от 1% от този вид претърпяват злокачествена дегенерация.

Полип на тялото на матката.

Полип на тялото на матката е сравнително по-разпространено заболяване. Той е доброкачествено туморно образувание на ендометриума. Размерът на полипите е във вариации от няколко милиметра до десетки сантиметри.

Те са гладки, цилиндрични или сферични структури с кафеникави или червеникави цветове на краче или на широка основа. Хистологично са изградени от васкулазирана фиброзна строма, жлезиста повърхност и покривка от ендометриален епител. Тя могат да бъдат множествени или единични.

За развитието на ендометриален карцином при маточна полипоза има риск между 10 и 15%.

Лечение на полипи на матката.

Хирургичните методи за лечение са най-надеждни. Те бързо изхвърлят полипите от жената. Съвременните методи ви позволяват да правите безкръвни операции, големи разрези и белези. Ако полипът е една, тогава той е изрязан. Ако се формират много малки израстъци, тогава е необходимо да се изстърже горният слой на лигавицата.

Кога може да направите операция за премахване на полипи?

Хирургична намеса можете да направите в такива случаи:

– ако лечението с хормони не работи;

– в случай, че жената е на повече от 40 години;

– размерът на полипа е повече от 1 см;

– когато са открити изменени клетки, които биха могли да станат основа на злокачествен тумор.

Ако лекарят е назначил операция за премахване на полип на матката – полипектомия, не се страхувайте. Много жени преминат през тази процедура. Съвременната медицина предлага съхраняващи техники, които дават възможност да се намеси почти безкръвно, за да се избегнат следоперативните усложнения и бързо да се върнете към нормалния живот.

Хистероскопичен метод – за лечение на полипи се използват процедура, която предизвиква малко травми. Тя се назначава, когато трябва да се уточни местоположението на полипите и да се отстранят. Тази процедура се извършва под „лека“ анестезия и продължава само 15-20 минути. Същия ден жената може да се върне у дома.

Най-добрият период за тази процедура е 2-3 дни след края на менструацията. В такива дни маточната лигавица е най-тънка и полипът се издига над нея. Това дава възможност да се премахне израстването „под корена“.

Операцията се извършва под местна или обща анестезия. Лекарят отваря цервикалния канал със специален инструмент. През вагината вътре в матката се поставя тръбен апарат – хистероскоп. На първия етап хирургът разглежда маточната кухина с малка камера в края на тръбата. Той определя броя на полипите и техния размер. След това полипът се отрязва от стената на матката чрез електрически хирургически контур. Мястото, където е бил закрепен полипът се изгаря с течен азот или 5% тинктура от йод.

Голям единичен полип на матката може да бъде отстранен с клещи. Те са усукани, въртящи се около оста. Този метод ви позволява да премахнете колкото е възможно повече, дори всички клетки на тумора. След тази процедура съдовете, които подхранват полипа, също се усукват и те не кървят. Тогава леглото на полипа (мястото, където е прикрепен) се остъргва с кюрета и се третира с антисептик. Ако това не е направено, полипът може да нарасне отново от останалите клетки.

Ако лекарят открие много малки полипи в маточната кухина или в шията й, тогава се извършва отделно остъргване под контрола на хистероскопа. На устройството е прикрепен инструмент, подобен на лъжица със заострен ръб – кюрета. С негова помощ се премахва целия функционален (горния) слой на маточната мукоза.

След процедурата, тези тъкани са отстранени от матката, и се изпращат в лаборатория за изследване.

С хистероскопското лечение на полипи на матката може ефективно и безопасно да се отървете от някой от доброкачествените полипи и да се сведе до минимум рискът от рецидив.

Предимства на хистероскопския метод:

– абсолютна безопасност;

– безболезнено извършване;

– камерата позволява да се контролира качеството на операцията и да не се пропуснат дори и най-малките полипи;

– Не е нужно да се правят разрези и няма да има постоперативни конци.

Лапароскопски метод – това е операция чрез малки дупки в долната част на корема. Лапароскопският метод премахва матката в случай, че в полипа се откриват атипични клетки и има висок риск от развитие на рак на матката.

Чрез отвор в стомаха с диаметър 0,5-1,5 см, коремната кухина се запълва с въглероден диоксид. Това се прави, за да се повдигне коремната стена, която пречи на хирурга. След това се поставя лапароскоп с камера в края. Лекарят проучва състоянието на матката и определя какво трябва да се направи. След това се използва специално оборудване, за да изреже болния орган и да го извлече и се прилагат шевовете. Няколко часа по-късно жената се прехвърля от операционното в гинекологичното отделение. Там тя остава под наблюдение за 5-7 дни.

Методът е много ефективен, когато рискът от злокачествен тумор е висок. Той има много предимства:

– жената не изпитва постоперативна болка;

– няма практически усложнения;

– по тялото не остават никакви белези;

– бързо възстановяване (след 2 седмици пациентката може да се върне на работа).

Как полипът в матката засяга бременността?

Жената може да забременее, ако има малък полип в матката или шията й. Но в този случай често се появяват усложнения. Факт е, че полипът може да предизвика отделяне на плацентата. Този орган е отговорен да гарантира, че детето постоянно получава кислород и хранене. Чрез плацентата и пъпната връв кръвта на майката носи всичко, от което бебето се нуждае.

Ако плацентата лежи върху стената на матката, тогава тя не получава достатъчно кръв. В резултат на това детето гладува. Това може да доведе до забавяне на развитието, фетална хипоксия или опасност от спонтанен аборт.

Освен това, ако полипът е наранен, тогава се появява кървене, възникват кървави мазни течения или секреция. В този случай жената трябва да се види с лекар възможно най-скоро.

Лечение на полипи по време на бременност обикновено не се правят. Всички усилия на лекарите са насочени към подобряване състоянието на бебето. Освен това, по време на бременност много полипи се разтварят сами. Това се дължи на факта, че нивото на естроген е паднало и тези хормони престават да причиняват растежа на полипи.

Ако бременната жена има полип, тя може да износи и да роди здраво дете. Но тя трябва да следи отблизо здравето си.

Превенция на полипи

Появата на полипи е свързана с нарушение на яйчниците и излишък от естрогени. Предотвратяването на това заболяване включва много фактори.

Научете какво трябва да направите, за да избегнете полипите

– Не яжте продукти, замърсени с диоксид и месо, съдържащо хормони.

– Живейте на територия с добра екология.

– Избягвайте хипотермия, обличайте се според времето и не е добре да седите на студени повърхности.

– Не водете несериозен сексуален живот.

– Да се води активен начин на живот. Физическите упражнения не позволяват стагнация на кръвта в гениталиите.

– При избора на хапчета за контрол на раждаемостта винаги се консултирайте с Вашия лекар.

– Посещавайте редовно гинеколог.

Здравето на жените е незаменим компонент на щастливия живот. Грижете се за себе си и бъдете добре!

Народна медицина при полип на шийката на матката.

Полипите на шийката на матката и по тялото на матката могат да бъдат лекувани и с народни методи. Неоплазмите ще изчезнат много по-бързо, ако комбинирате естествени средства с тези хормонални медикаменти, които гинеколог ще назначи. Веднъж на всеки 2-3 месеца, определено трябва да се отиде на лекар, за да прецени дали фитотерапията дава желаните резултати.

Тиквени семки

Вземете 6 супени лъжици сушени, но не пържени семена и ги смелете в кафемашина. Добавете 7 жълтъка от варени яйца към това брашно. Изсипете 0,5 л рафинирано слънчогледово масло. Тази смес са загрява на водна баня за 20 минути. Вземете лекарството по чаена лъжичка, преди да ядете един път на ден. Сместа трябва да се съхранява в хладилника. Схемата на приемане на лекарството е: пет дни да се пие и следващите пет дни да се почива. Повторете курсовете, докато лекарството свърши.

Това уникално лекарство е много богато на витамини и микроелементи. Тези вещества подобряват метаболитните процеси и производството на хормони. В резултат полипите постепенно започват да намаляват. Но това е дълъг процес, който ще отнеме поне 3 месеца.

Микроклизми с билкови тинктури

За лечение на полип на матката, ще се нуждаете от тинктури от невен, ротокан и прополис. Rotokan е течен препарат предназначен за изплакване на гърлото. Те могат да бъдат закупени в аптеката. За микроклизмите се приготвя разтвор дневно: 1 ч. л. тинктури се разреждат в 100 мл вода. Разтворът е разделен на две части и се използва за микроклизми сутрин и вечер. Агентът се инжектира с гумена круша в ректума. Тинктурите трябва да се редуват. Първите 10 дни – лечение с невен. Следващите 10 дни се използва ротокан, а последните 10 дни завършват курса с тинктура от прополис. След един месец лечение, вземете почивка за 20 дни, след което повторете курса. Като цяло трябва да направите 2-3 курса.

Това лекарство премахва възпалителните процеси в гениталните органи и намалява растежа на ендометриума и полипите в матката. Намалява количеството вагинално освобождаване и менструациите стават по-редовни.

Тинктура от златен мустак

Златен мустак

Златен мустак

За да подготвите тинктурата, имате нужда от 20 стави от издънките на тази растение. Те се изсипват в 2 чаши водка или се разреждат с 1/3 медицински алкохол. Оставят се да престоят на тъмно място за 10 дни. Бутилките с тинктура периодично се разклащат. Вземете 20 капки от лекарството на 100 мл вода. Използвайте 2 пъти на ден половин час преди хранене. Процесът на лечение е 30 дни от приемането на тинктурата и след това 10 дена почивка. След това курсът се повтаря отново. Лечението отнема шест месеца. През това време имунитетът се засилва, работата на жлезите, които произвеждат хормони се подобрява, изчезват възпаленията в тазовите органи.

Тампони с лук

Измийте глава лук и я изпечете във фурната. Тя трябва да стане почти прозрачна и мека. Нарежете лука, извадете ядрото и го размажете с вилица. Чаена лъжичка от тази каша се поставя върху двойна сгъната марля. Оформете тампон и оставете една нишка, за да можете да го извадите от влагалището. Такъв тампон се прилага за една нощ. Процедурата се провежда ежедневно за една седмица. След 10 дни повторете лечението и така 3 пъти. За да подобрите ефекта на лука, се препоръчва да добавите сапун 1 ч. л. Той трябва да бъде настърган върху ренде.

Това лекарство напълно бори срещу всички вируси и бактерии, премахва възпалението, почиства лигавиците. Също така, размерът на коментирания полип на матката намалява, особено тези, които се намират в шийката на матката.

Билки за полипи на матката.

Змийско мляко

От полза е да се събира билката в екологично чист район по време на нейния период на цъфтеж. Събраните листа от билката трябва да се приберат в еднолитров буркан, без да се натискат.

Приготвяне:

Билката се почиства добре и се долива литър вряла вода. Бурканът с инфузията се обвива с одеяло и се оставя за 12 часа на тъмно. След това се прецежда. Ако не можете да използвате пресни билки, ползвайте сушени.

Приложение:

Взема се по чаена лъжичка трикратно през деня за 2 седмици. След това се увеличава количеството на тинктурата постепенно до 3 големи лъжици. Терапията се провежда 2 седмици и 3 седмици се почива.

Ортилия

Ортилия

Ортилия

Билката ортилия е просто незаменима за гинекологични проблеми. Тя съдържа фитоестрогени, облекчава възпалението, спира кървенето. При полипи инфузията от ортилия помага при резорбция на неоплазмите и има антибактериален ефект.

Приготвяне:

Една голяма лъжица от билката в чаша вода. Оставят се за половин час. Прецежда се – за предпочитане през марля.

Приложение:

По половин чаша сутрин и вечер преди ядене. Не пийте инфузията по време на менструация. Направете почивка. Употребявайте инфузията две седмици.

Кръглолистна мурава

Билката кръглолистна мурава е отлични противовъзпалително бактерицидно средство. Тя оказва лечебен ефект върху маточната лигавица, която е засегната от полипи. Една супена лъжица се сипва в чаша гореща вода и се оставя на топло и тъмно място за предпочитане в термос за 2 часа. Прецежда се.

Приложение:

Трикратно през деня по половин чаша 20 минути след ядене. Употребява се за един месец.

Бучиниш

Бучиниш

Бучиниш

Това е доста опасен метод – лечението с билката бучиниш, тъй като в нея има отровни вещества. Тя се използва за лечение на рак и е много ефективна за лечение на полипи. Трябва да бъдете внимателни и да следвате всички дози, препоръки и пропорции.

Приготвяне:

Билката се събира само по време на цъфтежа – листа, цветове, стъбла. След като я съберете, натрошете я добре. Приготвя се алкохолна тинктура – 1:3. На една част билка 3 части алкохол 70%. Оставете я на тъмно място за 14 дни. След това я филтрирайте.

Приложение:

Ползвайте двукратно през деня 40 минути преди закуска и вечеря. Започва се с 1 мл тинктура на 50 мл течност. Всеки ден увеличавайте до достигане броя н акапките до 30. Направете почивка за седмица и повторете курса още 2 пъти.

Калина

Билката калина не позволява на полипите да се развиват в рак. За да я ползвате, най-подходящо е да ядете пресни плодове. Изяждат се по две шепи плодчета на ден, но едно по едно, добре се дъвчат, за 30 дни. Ако не сте намерили пресни плодчета, може да използвате замразени, но резултатът ще бъде по-слаб.

Черен касис и шипка

Те се борят перфектно с полипите. Приготвя се отвара в съотношение 1:3:2, като съответно това са касис, плод шипка и коприва. Сместа се разбърква добре и се залива с 0,5 л кипяща вода и се подгрява на водна баня за 15 минути. След това се оставя да престои около 40 минути. Прецедете и пийте по 250 мл 4 пъти през деняза един месец.

Тампоните за полипи са ефективни с това, че имат локален ефект върху проблема. Коментарите относно използването на тампони с народни средства са само положителни. Ето няколко полезни рецепти за тампони.

Тампон с нанасяне на чесън. Той е ефективен, но няма да е подходящ за всяка пациентка с полип на матката. Проблемът е, че той причинява болка и не всяка жена има достатъчно висок праг на понасяне на болката, което причинява дискомфорт на лигавицата. Ако сте направили тампон и сте го сложили и усещате болка и сърбеж, по-добре е да го извадете.

Приготвяне на тампона. Вземете чесъна, смачкайте го и го увийте в марля. Сложете го преди лягане в продължение на 10 дни. При менструация прекъснете. Ако имате дискомфорт, намажете целия тампон със слънчогледово олио и го пъхнете отново напълно.

Тампон с лук и мляко. Вземете 2 л кисело мляко и печен лук във фурна. Направете тампон с лука и го сложете и ходете с него цял ден. След това направете още един тампон: нарежете лука и добавете омекнал сапун за пране. Пригответе сместа  в съотношение 1:1. този тампон се поставя на следващия ден – сутринта и през нощта. На следващия ден вече е на ред киселото мляко. Към него добавете алое и мед. Смесете, направете тампона с тези съставки и го поставете за една нощ. На следващия ден повторете. Обикновено тези 3 тампона са достатъчни, но ако не помогнат продължете лечението на полипи на матката до изчезването им.

Мумио. Този естествен чудотворен компонент напълно премахва полип на матката и елиминира риска от повтаряне. За да направите тампон с мумио, трябва да приготвите 2,5 г от него и 100 мл вода. Разтворете го напълно. В получената течност намокрете марля и я поставете за една нощ. Сутринта я отстранете и измийте добре. Проведете курс на лечение за един месец. По време на менструация, изпозлването а тампони трябва да се преустанови.

Масло от зърнастец. Това лечебно масло помага напълно при гинекологични заболявания. То може да се купи от аптеката, но според някои народни лечители е по-добре да си го направите сами. Няма нищо сложно в това. Изстискайте сока от килограм плодове. Кюспето смесете с обикновено масло. Една част кюспе се смесва с 1,5 части масло и прстоява на тъмно 21 дни като се разбърква понякога. Това масло се импрегнира с домашен тампон от марля ор памучна вата, слага се за една нощ за 14 дни.

Прополис. Прекрасен подарък от пчеларството – изобилие на полезни съставки за здравето на жените, както и за полип на матката. За тампони за полипи смесете прополис с топла вода до получаване на меко състояние като на гъба. Смета се нанася върху тампон с марля и се поставя за една нощ за време от 3 седмици. По време менструация прекъснете процедурата.

Промивките могат да дадат добър ефект чрез инфузии и отвари. Понякога жените ползват сложни отвари, тампони и спринцовки, за да подобрят ефекта.

Отвара за промивки при полипи. Вземете кора от дъб, листа от салвия, бял равнец, листа от розмарин в пропорции съответно 4:2:2:2. Смесват се и се смилат добре. Получената смес се залива с гореща вода 100° С и бързо се поставя на котлона. Довежда се до кипене и веднага направете температурата до минимум. Половин час трябва още да се запари и се прецежда. Промивки с такава отвара се прави всеки ден минимум за един месец.

Змийското мляко при промивки има локално терапевтично и антибактериално свойство. За да приготвите разтвора, вземете голяма лъжица с билката и я изсипете в 250 мл завряла вода и престоява 2 часа. Прецежда и се прави промивка за през нощта.

Полип на матката – лечение, билки и народна медицина

Полип на матката – лечение, билки и народна медицина

Петнист бучиниш. Тази отвара се използва вътрешно за пиене, но също така и за промивки. За промивки се взема лъжичка билки и се изсипват в 200 мл гореща вода и се довежда до кипене. След като изстине се долива още 0,5 л вода. С този разтвор се правят промивки 2 пъти дневно за месец.

Гъби шийтаке. Те се продават вече и сушени. Техните лечебни свойства за женския организъм са легендарни. Те са добри в борбата с полипите. Ползвайте гъби на прах в размер на 30 г. залейте ги с 0,5 л вода и ги оставете 14 дни. Използвайте инфузията за промивки веднъж дневно.

Оцет. Той е полезен за превенция и лечение на полипите, защото променя киселинността във влагалището и по този начин спира развитието на клетките. За промивки сложете 2 супени лъжици оцет в чаша вода при стайна температура и така го прилагайте всеки ден, докато не изчезнат неприятните симптоми. Успоредно с това могат да се използват и други методи за лечение на полип на матката.

Enjoyed this post? Share it!

 

Молим, коментирайте!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *